Svjetski čelnici: Rusija ugrozila sigurnost cijele Evrope granatiranjem Zaporožja

Svjetski lideri optužili su Rusiju da je ugrozila sigurnost cijelog kontinenta nakon što su njezine snage granatirale najveću nuklearnu elektranu na jugu Ukrajine, Zaporožje, usljed čega je izbio požar.

Vlasti kažu da je postrojenje sada sigurno i da je nivo zračenja normalan, ali je britanski premijer Boris Džonson rekao da bi “nepromišljeni napad mogao direktno ugroziti sigurnost cijele Evrope”. Najavio je da će tražiti hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija u petak zbog napada.

Američki predsjednik Džozef Bajden pozvao je Moskvu da zaustavi vojne aktivnosti oko tog mjesta, dok je kanadski premijer Džastin Trudo rekao da “strašni napadi” iz Rusije “moraju odmah prestati”. Sva tri čelnika telefonom su razgovarala s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

U međuvremenu je Zelenski optužio Rusiju da pribjegava “nuklearnom teroru” i da želi ponoviti katastrofu iz Černobilja 1986. godine, ocjenjujući da bi eksplozija elektrane značila kraj Evrope.

Stručnjaci su rekli da je napad na nuklearnu elektranu bio bez presedana, a da je situacija i dalje vrlo opasna. Tvornica, koja se nalazi oko 550 km jugoistočno od glavnog grada Kijeva, proizvodi gotovo četvrtinu ukupne električne energije u Ukrajini.

Ruske snage već su preuzele kontrolu nad nuklearnom elektranom u Černobilju, mjestom najgore nuklearne katastrofe u historiji čovječanstva.

Usprkos brojnim sankcijama usmjerenim protiv ruskog predsjednika Vladimira Putina on je kazao da se njegova ofanziva odvija “strogo prema rasporedu i planu”. Svoje je nuklearne snage stavio u stanje visoke pripravnosti zbog, kako je rekao, agresivnih izjava Zapada.

Ministri zemalja zapada razgovarat će danas u Briselu kako bi pokazali podršku Ukrajini, a britanska ministrica vanjskih poslova Liz Trus nazvala je to “jednim od najvećih dana u diplomatiji”. (Fena)

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU