Svjetski mediji javljaju: BiH je ispred SAD-a!

Sjedinjene Američke Države rangirane su na 39. mjestu liste najboljih zemalja za rađanje i podizanje djece, odmah iza Bosne i Hercegovine, piše The Sun, prenosi Slobodna Bosna.

Kako se navodi u izvještaju komisije, kojom je rukovodilo 40 eksperata Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), UNICEF-a i The lancet medicinskog žurnala, SAD je osma najgora zemlja na svijetu u smislu održivosti, emisija karbon dioksida, itd.

Djeca u Norveškoj, Južnoj Koreji i Holandiji imaju bolje šanse za preživljavanje i sretniji život, bolju zdravstvenu zaštitu od SAD-a.

Čak su djeca u Bosni i Hercegovini sretnija i imaju veće šanse za opstankom nego u SAD-u, pokazao je izvještaj.

U izvještaju se navodi: “SAD ima visoka primanja stanovništva, ali je riječ o 11-oj zemlji na listi zemalja sa nejednakostima. Čak djeca u zemljama poput BiH, koje nemaju tako visoka primanja imaju veće šanse za razvoj, održivost itd”.

Poredeći zagađenje i emisiju karbon dioksida po jednoj osobi, SAD je među najgorim zemljama.

“Poremećaj klime na Zemlji, stvara ogroman rizik od rasta nivoa mora, ekstremne vremenske neprilike, nestašicu pitke vode, nestašicu hrane, toplotne udare, infekcijske bolesti i veliku migraciju stanovništva”, zaključuju sastavljači izvještaja.

Također, podcrtana je i agresivna marketinška kampanja na društvenim mrežama koja djeci reklamira brzu hranu, zaslađene napitke, alkohol, duhan itd.

Na kraju je zaključeno i da globalno zagrijavanje i drugi problemi učinili su da je budućnost današnje djece na svijetu vrlo neizvjesna.

svjetski mediji javljaju: bih je ispred sad-a!
svjetski mediji javljaju: bih je ispred sad-a!
spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU