6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021
Još

  Svjetski samit o zelenoj ekonomiji dobiva regionalni nastavak u kojem je i BiH

  ()

  Regionalna ministarska konferencija o zelenoj ekonomiji za Europu i zemlje Zajednice neovisnih država (ZND) 2019., koja se danas i sutra održava u Taškentu, glavnom gradu Uzbekistana, okupila je visoke državne dužnosnike, predstavnike međunarodnih organizacija, uključujući međunarodne financijske institucije, zaklade, kao i relevantne aktere iz privatnog sektora i predstavnike civilnog društva iz ovog dijela svijeta, javlja izvjestitelj Fene.

  Konferenciju su otvorili predsjedavajući Svjetske organizacije za zelenu ekonomiju (WGEO) Saeed Mohammed Al Tayer, zajenik premijera i ministar financija Uzbekistana Djamshid Kuchkarov i direktor Ureda Ujedinjenih naroda za suradnju jug-jug (UNOSSC) i izaslanik glavnog tajnika UN-a za jug-jug suradnju Jorge Chediek. Svi oni su istakli globalni značaj razvoja zelene ekonomije za sadašnju i buduće generacije.

  Regionalna ministarska konferencija o zelenoj ekonomiji, koja uključuje i Bosnu i Hercegovinu, zamišljena je kao nastavak Svjetskog samita o zelenoj ekonomiji (WGES) koji je jedan od vodećih godišnjih globalnih foruma o zelenoj ekonomiji.

  UN definira zelenu ekonomiju kao ekonomiju koja rezultira poboljšanom ljudskom dobrobiti i društvenom jednakošću, uz značajno smanjenje rizika za okoliš i daljnje okolišne degradacije.

  Cilj skupa u uzbekistanskoj prijestolnici je podizanje svijesti u regiji kroz predstavljanje i proširenje utjecaja uspješnih rješenja utemeljenih na zelenoj ekonomiji, na dokazima izrađenim i testiranim u zemljama Europe/ZND regije u suočavanju s izazovima održivog razvoja. Tri tematska područja regionalne ministarske konferencije o zelenoj ekonomiji Europe/ZND 2019. su: promicanje inovativnih zelenih ulaganja kroz javno-privatna partnerstva, poboljšanje regulatornih i političkih okvira za zeleno gospodarstvo i unapređenje razvoja kapaciteta na nacionalnoj razini za cjelovitu zelenu akciju.

  Regionalnu ministarsku konferenciju o zelenoj ekonomiji za Europu i zemlje ZND-a 2019. godine organizira Svjetska organizacija za zelenu ekonomiju (WGEO) u uskoj suradnji s Uredom Ujedinjenih naroda za suradnju jug-jug (UNOSSC) te u partnerstvu s nizom ključnih sudionika.

  (FENA) D.J.


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO