1.6 C
Sarajevo
Srijeda, 27 listopada, 2021

Tači želi dijalog Beograda i Prištine i međusobno priznanje

Kosovski predsjednik Hašim Tači danas je rekao da je moguća destabilizacija regiona ako ove godine ne bude zaključen pravno obavezujući sporazum između Prištine i Beograda, koji on vidi kao uzajamno priznanje i dogovor koji je u nacionalnom interesu.

“Želimo da jednom zauvijek razjasnimo naš odnos kao države sa državom Srbijom, što se može postići samo kroz dijalog koji će imati jasne rokove, tačne ciljeve, garancije i međunarodnu podršku, prije svega SAD i EU. Ne sumnjam da ćemo, ako ove godine ne zaključimo pravno obavezujući sporazum između Kosova i Srbije, ući u opasnu zonu ovih odnosa koji mogu destabilizovati čitav region”, prenio je RTK2 Tačijeve riječi sa konferencije “Glas naroda o “Velikom finalu”.

Tači je ponovio da “nažalost, situacija i nedavni događaji nisu obećavajući i da se situacija ne mijenja” pa poručio da je “neophodno biti jedinstven u procesu”.

“Uprkos nedavnim inicijativama za odblokiranje dijaloga, rezultat je nula. Nedostatak dijaloga i perspektive postizanja sporazuma o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije je najveći potencijalni rizik za sigurnost i stabilnost Kosova”, kaže Tači, prenosi Tanjug.

(FENA)


0 0 Glasovi
Rejting članka
- Oglašavanje -
Pretplatite se
Obavijesti o
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
NAJNOVIJE
Možda vas zanima