Tarik Zolotić, nutricionista za TVSA: Post pokazuje ljudima koliko im zapravo malo treba

Uz prvi dana ramazana u Sarajevskom jutru govorili smo o prednostima posta, kao i vrsti hrane koju nutricionisti preporučuju osobama da konzumiraju za doruča(sehur) i za večeru (iftar).
-Suština posta je da naučimo koliko je čovjeku malo potrebno, i koliko mi svi pretjerujemo, sa hranom. Na današnjem vremenu, to je glavna pouka. I puno važnija nego izbalansirana ishrana.
Uviđamo koliko mala količina hrane je potrebna našem tijelu, jer smo sve počeli da gledamo kroz kvanitet, količinu, ili što bi naš narod rekao gladne oči, imamo velike potrebe, a naše tijelo to trpi.
Što se tiče samih izbora u jutarnjem periodu, kada tijelo počinje sa postom, najbolje je konzumirati hranu koja će nas dugo držati sitima. To su namirnice sa proteinima, mastima, vlaknima, to su meso, jaja, mliječni proizvodi, sirevi, kvalitetna neka konzervirana riba, posebno što mi balkanci i u hrani izostavljamo, a riba je preporučljiva.
Ukratko, u ovom mjesecu sve što je dobro za čovjeka je dozvoljeno, a sve što je loše je zabranjeno, kazao je Tarik Zolitić, nutricionista.

Pogledajte

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU