3.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 prosinca, 2022

Teme susreta s Palmerom migrantska kriza i rezervni sastav policije

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer koji od prošle sedmice boravi u posjeti Bosni i Hercegovini sastao se danas u Ambasadi SAD-a u Sarajevu s čelnicima policijskih agencija u BiH.

Sastanku je, između ostalih rukovodioca policijskih i sigurnosnih agencija u BiH prisustvovao i ministar unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara koji je novinarima nakon sastanka kazao da su tame susreta bila migracije te je razgovarano i osnivanju rezervnog sastava entitetskih policija.

Jedna od tema bila je, kaže ministar Čampara, saradnja i koordinacija aktivnosti svih policijskih agencija.

– Na bh. vlastima je da dalje rade na pitanjima migracije. To jeste je u nadležnosti Vijeća ministara BiH, ali i druge agencije mogu dati podršku imajući u vidu naš sistem nadležnosti – pojasnio je Čampara.

Istaknuto je da je Palmer, ali i Ambasada SAD-a izrazila stav da se protivi uspostavi rezervnih sastava policijskih struktura u Republici Srpskoj i to nikako ne podržavaju, posebno imajući u vidu da je SAD uložila mnogo sredstava u sigurnosni sektor u BiH.

– Veoma im je stalo do sigurnosnog sistema u BiH i mišljenja su da rezervni sastavi ne mogu doprinijeti poboljšanju sigurnosne situacije. Ostaju nam i dalje partneri, pružit će nam svu pomoć i kada su u pitanju migracije, ali i drugi izazovi o oblasti sigurnosti – dodao je Čampara.

  Porezna uprava FBiH upozorava: Ne otvarati poruke koje stižu sa lažnih e-mail adresa

Učesnici sastanka ukazali su i na probleme s kojima su suočeni kada je u pitanju odgovor na migrantsku krizu poput nedovoljnog broja policijskih snaga koje osiguravaju državnu granicu te je razgovarano o mogućnostima razmjene policijskih službenika i drugih agencija.

Čampara je napomenuo da je federalni MUP u svakom trenutku spreman poslati određeni broj policijskih službenika na istočnu granicu BiH ocjenjujući da se ne radi u bilo kakvom zadiranju u nadležnosti.

– Spremni smo prihvatiti pomoć MUP-a Republike Srpske, ukoliko bude potrebno, u Unsko-sanskom kantonu. Svi se moramo maksimalno uključiti u ovo pitanje jer migracije neće stati pitanje je samo koliko migranata će ulaziti u BiH – zaključio je Čampara.

Osim Čampare, sastanku su prisustvovali ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, te direktori Direkcije za koordinaciju policijskih tijela Mirsad Vilić, Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osman Mehmedagić i Granične policije BiH Zoran Galić te predstavnici Službe za strance i policije Brčko Distrikta.

Zamjenik pomoćnika državnog sekretara Sjedinjenih Američkih Država Matthew Palmer u višednevnoj je posjeti Bosni i Hercegovini, a po dolasku u BiH u petak imao je više susreta u Banjoj Luci dok bi u Sarajevu trebao ostati do srijede, 19. juna.

  Stiže pravo ljeto / FHMZ objavio vremensku prognozu do 31. maja

(FENA)


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU