10.6 C
Sarajevo
Srijeda, 22 rujna, 2021

Tenderi za izgradnju deponije u Živinicama krajem juna

JP “Eko-sep” objavilo je obavijest o nabavci za izvođenje radova na izgradnji Regionalne sanitarne deponije i reciklažnog dvorišta za komunalni otpad Separacija 1 – opština Živinice za fazu 1, saznaje Akta.ba.

Očekuje se da će tenderi za nabavku usluga nadzora građevinskih radova, program korporativnog razvoja i učešća zainteresovanih strana početi 24.6.2019.

Ukupni investicijski program projekta procjenjuje se na oko 25 miliona eura eura, a procijenjeni troškovi izgradnje za prvu fazu iznose 7,5 milona eura.

Podsjetimo, Vlada FBiH odobrila je ranije kreditno zaduženje u iznosu od 6 miliona eura kod Evropske banke za obnovu i razvoj. Kredit je odobren na 15 godina s grejs periodom od 3 godine i bit će dovoljan za prvu fazu izgradnje. Vlada Švedske je obećala još dva miliona za kompletiranje i proširivanje sanitarne deponije u Živinicama.

Usluge nadzora nad radovima financirat će Europski zajednički fond za zapadni Balkan (EWBJF).

Projekt će također uključivati ​​nabavu konzultantskih usluga za nadzor građevinskih radova i program korporativnog razvoja i sudjelovanja dionika

- Oglašavanje - tenderi za izgradnju deponije u živinicama krajem juna

Ugovori koji se financiraju iz sredstava zajma od strane banke bit će otvoreni za firme iz bilo koje zemlje, navodi se u danas objavljenoj obavijesti o nabavci.

Natječaji za ovaj projekt provodit će se putem e-nabave putem EBRD portala za klijente e-nabave (ECEPP).

Urađena studija je pokazala da je deponija isplativa, nakon čega su prikupljenje svi potrebni dokumenti, studije elaborati i dozvole.

Općina Živinice, odnosno JP “Eko-sep” jedini u FBiH imaju građevinsku dozvolu za gradnju ovakve deponije.

Kako je najavljeno, planirano je da se deponija gradi u fazama.

“Prvo će se graditi ono što je neophodno za funkcionisanje: ulazno-izlazna jedinica koja uključuje kapiju, vagu, prostor za pranje kamiona, upravnu zgradu i jednu nepropusnu kasetu gdje će se odlagati otpad. Nakon toga će ići druga i treća faza gdje će se raditi dodatne kasete i postrojenje za reciklažu odnosno razdvajanje otpada”, rekao je ranije pomoćnik ministra za zaštitu okoliša TK Goran Mišić.

Izgradnjom postrojenja za odvajanje otpada i reciklažu vijek trajanja deponije se može produžiti sa 30 na 90 godina.

Projektom se planira izgradnja regionalne sanitarne deponije “Separacija 1” za potrebe tri (3) općine i njihovih 100.000 stanovnika. Očekuje se da će to pružiti ekološke i zdravstvene koristi općinama, kao i široj regiji.

Cilj izgradnje Regionalne sanitarne deponije “Separacija 1” u regiji Tuzla je pomoći svim općinama da poboljšaju sadašnji standard upravljanja otpadom i približe sistem upravljanja otpadom u regiji EU standardima.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare
- Oglašavanje -
NAJNOVIJE
Možda vas zanima