Teška situacija na UKC Tuzla: U izolaciji 35 zaposlenih!

Ukupno 35 zaposlenih u Univerzitetskom kliničkom centru u Tuzli, među kojima su ljekari i medicinski tehničari, trenutno je izvan procesa rada zbog koronavirusa.

Pozitivan test na SARS-CoV-2 potvrđen je kod njih osmero, a ostali su u izolaciji i riječ je o prvim kontaktima.

Ove informacije za portal Klix.ba potvrdio je direktor Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli Vahid Jusufović, koji nam je kazao da je spomenutih 35 osoba zaposleno u tri klinike i jednoj službi. Riječ je o Klinici za kardiovaskularnu hirurgiju, zatim Klinici za plastičnu i maksilofacijalnu hirurgiju, Klinici za očne bolesti te Službi za psiho-socijalnu zaštitu.

“Proces rada se odvija dobro, ali smo zbog zaštite osoblja i pacijenata morali u manjoj mjeri umanjiti obim posla te preći na hitni i neophodni operativni program. Elektivni, poznatiji kao ‘hladni’ operativni program je ukinut na 14 dana i vidjet ćemo šta će se dalje dešavati. Konsultativno-specijalistička djelatnost i dalje ide u punom obimu s radnim vremenom od osam do 20 sati”, istakao je Jusufović.

Menadžment Univerzitetskog kliničkog centra u Tuzli će i dalje pratiti epidemiološku situaciju u Tuzlanskom kantonu, a uz saglasnost Kantonalnog ministarstva zdravstva će donositi naredne odluke.

Na pacijente apeluju da su u obavezi prilikom prolaska kroz trijažne punktove na ulazu u klinički centar imati odgovarajuću zaštitnu opremu, odnosno masku i rukavice, zatim održavati propisanu fizičku distancu gdje je to moguće, kao i izbjegavati okupljanja u većim grupama.

Kada je riječ o epidemiološkoj situaciji ona se u Tuzlanskom kantonu usložnjava iz dana u dan. Trenutno je na koronavirus pozitivno 266 slučajeva, a 32 osobe se nalaze na bolničkom liječenju. Od toga je 28 u COVID bolnici sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom.

Četvero je u teškom stanju i oni se nalaze u posebnom odjeljenju Klinike za plućne bolesti. Od toga ih je troje priključeno na mehaničku ventilaciju, odnosno respirator, dok je jedna osoba na potpori kisika.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU