TEZGE PUNE KAJSIJA I PUNIH VITAMINA – Da li ih jedete?

Kajsije su bogate vitaminima, mineralima i korisnim kiselinama, te su izvor vitamina A, poznatog i kao retinol. Pored toga što štite zdravlje očiju, pomažu u održavanju jakog imunosistema i zdravlja kože, te olakšavaju borbu organizma protiv štetnih bakterija.

Ovo su koristi ako svakodnevno konzumirate kajsije:

Štite jetru

Turski naučnici su otkrili vezu između redovne konzumacije kajsija i smanjenog rizika od masne jetre. Konzumacija kajsija se preporučuje osobama koje brinu o zdravlju jetre.

Jačaju kosti

Kajsije sadrže visoke količine kalcijuma, važnog za zdravlje kostiju. Također, kalijum u kajsijama olakšava apsorpciju kalcijuma u organizmu.

Jačaju krvne sudove i srce

Kajsije su bogate kalijumom koji pomaže u održavanju zdravlja srca i krvnih sudova te smanjuje rizik od bolesti srca. Vlakna iz kajsija pomažu u snižavanju holesterola i održavanju zdravog srčanog mišića.

Podstiču varenje

Kajsije su dobar izvor vlakana koji pomažu u zdravlju digestivnog sistema.

Smanjuju oksidativni stres

Visok sadržaj vitamina C i tokoferola u kajsijama ima antioksidativni efekat koji pomaže u zaštiti ćelija od oksidativnog stresa.

Čuvaju zdravlje kože

Kombinacija vitamina C, A i fitonutrijenata iz kajsija čuva zdravlje kože i usporava proces starenja.

Pomažu u mršavljenju

Kajsije mogu pomoći u eliminaciji viška vode iz tijela i poboljšanju varenja, ali treba paziti na unos šećera koji sadrže.

Odlične su za sunčanje

Kajsije su bogate vitaminima i mineralima koji pomažu u zaštiti kože od sunčevih zraka, posebno od opekotina.

Preporučuje se da pojedete jednu kajsiju prije obroka kako biste olakšali varenje hrane.
BONUS VIDEO:

TEZGE SU PONOVO PUNE KAJSIJA Jedete li ih, prepune su vitaminima appeared first on Aloonline.ba.

Izvor: ( aloonline.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU