„TI NE LIČIŠ NI NA JEDNU“ Naučnici pronašli crnu rupu koja izgleda krajnje neobično

Druge crne rupe poput ove već su pronađene, ali naučnici kažu da je ovo nedvosmisleno detektirani objekt posebne vrste, uspavana crna rupa sa masom zvijezde.

Otkriće je posebno i jer je tim koji stoji iza njega nosio nadimak „policija crnih rupa“ ili „razarači crnih rupa“, što je bilo posljedica njihovog prethodnog rada na pokazivanju da su broja otkrića crnih rupa zapravo bila pogrešna.

„Prvi put se naš tim okupio kako bi izvijestio o otkriću crne rupe, umjesto da je odbaci“, rekao je u izjavi voditelj studije Tomer Shenar sa Univerziteta u Amsterdamu.

Naučnici su ovu crnu rupu opisali kao „iglu u plastu sijena„. Astronomi vjeruju da su uspavane crne rupe relativno česte u cijelom svemiru, ali znamo vrlo malo o njima, a potvrđeni primjeri su rijetki.

Teško ih je uočiti djelomično jer to što su u stanju mirovanja znači da nemaju veliku interakciju sa okolinom. Naučnici su se godinama mučili u pokušajima da pronađu ovakvu crnu rupu.

Kako bi pronašli ovu crnu rupu, istraživači su pogledali gotovo 1000 masivnih zvijezda u maglici Turantula, dijelu Velikog Magellanovog oblaka. Tražili su zvijezde koje bi u pratnji mogle imati crne rupe, prenosi Independent.

BONUS VIDEO:

„TI NE LIČIŠ NI NA JEDNU“ Naučnici pronašli crnu rupu koja izgleda krajnje neobično appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU