Tko je lopov iz Mostara koji je u gaćama bježao policajcima…

Poznati lopov Zoran Petković (39) iz Mostara, koji se sumnjiči da je u Banja Luci počinio skoro 30 krađa, pri uhićenju je u gaćama pokušao pobjeći od policije, ali je sustignut i uhićen, otkriva Srpskainfo.

Riječ je o lopovu koji je godinama poznat policiji u cijeloj BiH, a koji je zbog krađa više puta privođen i osuđivan. Radi se o vještom lopovu, koji je brojne krađe počinio na skoro isti način. Neke stanove je pljačkao i po četiri puta. Prošlog tjedna je uhićen u Banja Luci u sklopu akcije Sovre zbog sumnje da je počinio devet krađa i u njima pričinio štetu od oko 100.000 maraka.

Polasci u pohode

Također je utvrđeno i da je za njim raspisano čak pet tjeralica od strane policije iz FBiH, kao i da je osuđen zatvorsku kaznu, ali da se nije javio u zatvor. Izvor Srpskainfo je objasnio kako je Petković ”radio” na području Banja Luke, kao i što je i na koji način krao.

”Radi se o poznatom lopovu, a pretpostavlja se da je zadnje dvije godine živio na području Banja Luke. Tijekom boravka u Banja Luci je iznajmljivao više stanova, a zadnjih šest mjeseci boravio je u Gundulićevoj ulici”, ističe izvor. Objašnjava kako je u ”radne pohode” kretao između tri i pet sati ujutro.

”Odlazio je i u nove i stare zgrade, ali mu je u stare bilo lakše ući, jer se uglavnom ne zaključavaju ulazna vrata. Stanove je birao nasumično i nije mu bilo bitno nalaze li se vlasnici unutra jer je pretpostavljao da spavaju”, kaže izvor Srpskainfo. Prema njegovim riječima, prilikom pljački Petković je birao stanove koji imaju specifična ulazna vrata.

”Najčešće je birao stanove koji se ne zaključavaju, odnosno nemaju kvaku s vanjske strane, nego samo kuglu. Radi se o ulaznim vratima koja se mogu otvoriti samo s unutarnje strane. Međutim, Petković je imao alat uz pomoć kojeg je otvarao bez problema takva vrata”, pojašnjava spomenuti sugovornik. Kaže da se radi o nekoj vrsti plastične kartice, koja je slična karticama za bankomat, ali je samo malo veća.

Povratak

”Tu karticu bi gurnuo između štoka i vrata i uz pomoć nje bi gurnuo jezičak brave i za samo par sekundi bi otvorio vrata. Uglavnom se zadržavao samo u hodnicima stanova. Tek u nekim stanovima bi ulazio u sobe. Tu bi pronalazio novčanike, ženske torbice, satove, ali i obuću i odjeću”, pojasnio je izvor. U slučaju kada shvati da neki vlasnici imaju više novca, ne bi odjednom sve ukrao.

”Tako je u jedan stan četiri puta provalio, dok vlasnik nije primijetio da mu nestaju stvari. Otvorio bi novčanik i iz njega ukrao samo pola novca, ili ako neko ima više satova ukrao bi jedan ili dva, pa se kroz par dana ponovno vraćao u iste stanove”, ističe izvor Srpskainfo. Kaže da je policija ubrzo te sve krađe povezala. Bilo im je jasno da se radi o jednom lopovu i da je izuzetno oprezan zbog čega ga je bilo teško identificirati.

”Kad bi ušao u zgradu koja ima kamere odmah bi otvorio kišobran i nosio ga iznad glave, tako da mu kamera ne može snimiti lice. Također, često je nosio fluorescentne prsluke, kao što nose radnici ”Čistoće”. Ukradene stvari bi znao stavljati u vreće za smeće i tako iznositi iz zgrada, a to je radio u slučaju da netko, ako naiđe, pomisli da se radi o radniku ”Čistoće”, kaže izvor iz istrage.

Priznanje

Dodaje da je policija vrlo predano radila na ovom slučaju i iz dana u dan stezala obruč oko Petkovića.

”Posvećenim radom došlo se do toga da su inspektori krim-policije PU Banja Luka uspjeli identificirati Petkovića i otkriti i stan u kojem živi. Inspektori su zatim pozvali vlasnika stana da krene s njima. Vlasnik je u jutarnjim satima pozvonio na vrata stana koji je izdao Petkoviću”, pojašnjava sugovornik.

Kada je Petković vidio policajce prvo je pokušao šrafcigerom napasti jednog inspektora, a zatim je samo u donjem rublju krenuo bježati iz stana. Odmah je zaustavljen i uhićen.

”Nakon što je suočen s brojnim dokazima koje su inspektori skupili protiv njega, odlučio je sve priznati. Do detalja im je opisao kako je pljačkao stanove. Do sada ga je policija povezala s devet krađa, ali bi ta brojka na kraju mogla biti i 30”, ističe spomenuti izvor.

Tijekom pretresa stana nađeni su skupocjeni satovi, novac u raznim valutama, ali i odjeća koju je nosio u krađama. Zoran Petković je ranije više puta uhićen i na području Sarajeva, ali i drugih gradova u FBiH. Na isti način je obijao i pljačkao stanove. Tijekom istrage utvrđeno je da u protekle dvije godine više puta iz Banja Luke odlazio u Sarajevo da pljačka stanove.

Zoran Petković je ranije više puta hapšen i na području Sarajeva, ali i drugih gradova u FBiH. On je na isti načine obijao i pljačkao stanove, kao što je to radio u Banjaluci. Također, tokom istrage utvrđeno je da je tokom protekle dvije godine više puta iz Banjaluke odlazio u Sarajevo da pljačka stanove.dnevni.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU