Tko je Šveđanin kojeg su u Sarajevu ubili plaćeni ubojice?

Policija u BiH uhitila je danas još dvije osobe koje povezuje s ubojstvom švedskog državljanina počinjenim dan ranije, dok se istragom pokušava ustanoviti kakve su točno bile veze među njima.

Muškarac koji je identificiran kao Harris Österdahl (30) ubijen je u utorak u sarajevskom naselju Stup u obračunu koji je sličio klasičnoj zasjedi. U njega su pucala dvojica napadača koji su pri tom ranili još jednog muškarca. On je kasnije identificiran kao Elvir Mutić, također švedski državljanin, koji je sa žrtvom bio u društvu u trenutku napada.

Prvo uhićen Šveđanin, a onda još dvojica

Mutić je sada u bolnici u Sarajevu i izvan je životne opasnosti. Zbog sumnje na to da je počinio ubojstvo odnosno ranjavanje u mjestu Sokolac na području Republike Srpske nekoliko sati nakon incidenta uhićen je Šveđanin Herbert Oliver Peter.

Identitet druge dvojice uhićenih pod istom sumnjom tijekom policijske potjere u okolici Sarajeva još nije poznat. Nakon ubojstva mediji nagađaju što je pozadina. Prema navodima onih iz Švedske, sve osobe povezane s tim incidentom bile su uključene u trgovinu drogom.

Bio na meti ubojica jer je htio svjedočiti?

Jedna od verzija je kako je Österdahl bio na meti plaćenih ubojica zbog spremnosti da pred švedskim pravosuđem svjedoči protiv drugih osoba iz te zemlje umiješanih u trgovinu narkoticima. Zbog toga se navodno pokušao sakriti u Sarajevu, gdje je u naselju Ilidža unajmio stan. Nema potvrde kada je točno stigao u BiH.

Sve se povezuje sa sukobima među kriminalnim skupinama u Švedskoj koji su eskalirali ranije ove godine i u kojima je do 7. rujna ubijeno najmanje šest osoba. Zbog sukoba kriminalnih bandi čiji pripadnici postaju sve nasilniji švedski je premijer Ulf Kristersson potkraj rujna zatražio da policiji pomogne vojska, proglašavajući rat protiv kriminalnih bandi. “Švedska nikada ranije nije imala ništa slično”, izjavio je Kristersson obrazlažući taj zahtjev bez presedana u zemlji.

Tko je ubijeni?

Österdahla je policija u Švedskoj označila kao vođu kriminalne mreže Vinsta, organizacije koja se bavila švercom droge. Sa samo 25 godina iza sebe je imao čak 21 optužnicu, piše Klix.ba. Österdahl je 2017. osuđen na četiri godine zatvora kao organizator u lancu prodaje droge. Između ostalog, drogu je prodavao i preko Facebooka. Osuđivan je i na četiri godine zatvora zbog podmićivanja, prebrze vožnje, teških kaznenih djela povezanih s drogom, oružjem i dopingom.

Preko odvjetnika Petera Dahlqvista u više navrata je negirao bilo kakvu vezu s Vinsta klanom, piše švedski Expressen. Österdahl je 2020. godine osuđen na dvije godine zatvora zbog teških kaznenih djela vezanih za oružje i kaznenih djela vezanih uz lake droge.

Nakon puštanja na slobodu, bio je dio Foxtrota (kriminalne mreže u Švedskoj) i zauzimao je poziciju odmah ispod liderskog sloja, piše Klix.ba. Također, nalazio se i među osumnjičenima za rukovođenje transportom droge i vršenje nasilnih radnji za organizaciju: tučnjave, pucnjave i slično. Ovaj 30-godišnjak imao je nadimak i “Iceman” – ledeni čovjek.

Njegov pseudonim pojavljivao se i u šifriranim porukama oko prodaje droge koje su pronađene tijekom velike akcije u kojoj je carinska policija zaplijenila 800 kilograma Foxtrotove droge u prosincu prošle godine. Prošlog tjedna je sedam osoba osuđeno na zatvorske kazne zbog povezanosti s krijumčarenjem droge velikih razmjera, a Österdahl nije bio među optuženima u ovom slučaju.dnevni.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU