TP Linnovate dosad pokrenuo pet poduzeća i dva obrta i otvorio 13 radnih mjesta

Vrijedna ekipa iz Tehnološkog parka Linnovate u Livnu u protekle dvije godine otkad djeluju, pokrenula je pet poduzeća i dva obrta koja su stvorila 13 novih radnih mjesta, a u ovoj godini obećavaju još 30-ak novih.

Stajali nisu ni za vrijeme pandemije – od toga da su se aktivno sa svojim potencijalima uključili za softwersku potporu praćenja stanja potreba uzrokovanih covidom te stavili na raspolaganje sve svoje mreže u svijetu za eventualnu nabavku potrebne opreme, do toga da su konstantno radili na nastavku dobro započetih aktivnosti oko stvaranja novih mladih tvrtki na području Hercegbosanske županije.

– Trenutno se u Tehnološkom parku Linnovate održava i treća startup akademija, gdje znanje o otpočinjanju ali i upravljanju konkretnim biznisom usvaja novih osam startupa – kazala je u razgovoru za Fenu članica Upravnog odbora Linnovate prof.dr.sc. Žana Mrkonjić.

Prisjećajući se kako je sve počelo i kako je nastao Tehnološki park Linnovate, Mrkonjić se osvrnula na 2017. godinu te inicijativu entuzijasta iz Livna – Marina Jozića, Bože Perića i Bernardina Ćenana.

– Odlazak mladih ljudi, gospodarstvo na izdisaju, besperspektivnost za one koji su ostali, stvorila je ideju u trojici Livnjaka, od kojih su dvojica zbog boljih poslovnih mogućnosti i sami odselili iz svog rodnog grada, da pokrenu u Livnu Tehnološki park – istakla je Mrkonjić.

Samo takva institucija, složili su se, bi mogla pridonijeti gospodarskom razvoju, tehnološkom napretku, koji bi stimulirao poduzetničke i investicijske aktivnosti, koji bi motivirao mlade i sve koje nemaju hrabrosti, novca, ali i znanja o poslovanju da pokrenu svoje ideje i pretvore ih u komercijalne biznise.

– Znali su, kako je to i inače, praksa u Bosni i Hercegovini da će ih u njihovom naumu teško podržati lokalne i županijske institucije vlasti, u što su se vrlo brzo i uvjerili – kazala je Mrkonjić.

Tadašnje strukture vlasti, dodala je, ostale su potpuno nijeme na napore da i sami podupru ovakvu instituciju u svom gradu, županiji.

No, jednako tako su znali da postoji jedna adresa kojoj neće biti svejedno i koja zna što znači nemati potporu, boriti se i sa silama i hridima i uspjeti, a to je Mate Rimac.

– Bezrezervno ih je podržao i stavio sve svoje resurse na raspolaganje, od vlastite obiteljske kuće u kojoj je trenutno smješten Tehnološki park Linnovate, do financijske potpore koja je iznjedrila stvaranje i utemeljenje investicijskog fonda ‘Linnovate Loan Fond’, koji je do danas podržao četiri startupa u iznosu od 68.000 maraka – naglašava Mrkonjić.

Danas je to institucija koja je stvorila povjerenje ljudi koji žele vlastitim naporima kreirati svoju poslovnu budućnost.

Na tom putu im, uz angažirane stručnjake, pomaže i cijeli Upravni odbor koji se stavio na raspolaganje od Karoline Brdar, prof.dr.sc. Žane Mrkonjić, Marina Jozića, prof.dr.sc. Stipe Čelara, Bernardina Ćenana, Ante Rimca, do Bernarde Jozić i Ivone Ćorić. Da su na dobrom putu govori i iskustvo utemeljenih tvrtki koje su već ostvarile solidne rezultate na domaćem, ali i inozemnom tržištu.

Pojedinci, ali i tvrtke koje je prepoznao i s kojima surađuje Tehnološki park izazvali su i zanimanja novih investicija i investitora.

Tako je već na pomolu otvaranje 30-ak novih radnih mjesta samo u ovoj godini, a vizija Tehnološkog parka Linnovate je postati regionalno prepoznatljiv kreator poticajnog, inovacijskog, tehnološkog i poslovnog sustava za stvaranje inovativnog i konkurentnog poduzetništva i perspektivniju budućnost regije, kaže Mrkonjić.

No na tom putu i dalje smatraju da je nužno umrežavanje sa svim relevantnim institucijama kojima je u cilju gospodarski razvoj i budućnost ove regije.

– Dvije i pol godine bile su dovoljne da Tehnološki park u Livnu pokaže da je imao i ima ozbiljne namjere i da tu nema mjesta za bilo kakvo interesno špekuliranje i lažni altruizam. Uz dosadašnje rezultate to se da zaključiti i iz nedavnog susreta s novoizabranim gradonačelnikom Darkom Čondrićem i njegovim prvim suradnicama koji je istaknuo važnost sinergijskog djelovanja grada i institucije kakav je Tehnološk park Linnovate – napominje Mrkonjić.

Rezimiranje dosad učinjenog od strane Tehnološkog parka u Gradu Livnu, tj. obostrano davanje prijedloga za jačanje daljnje suradnje, rezultiralo je i konkretnim dogovorom.

Tehnološkom parku Livnu, jedan dio troškova, koji će se opet odnositi na usluge koje će park servisirati kako gradu, tako i poduzetnicima, na godišnjoj razini, trebalo bi se pokrivati iz proračuna grada Livna – istaknula je članica Upravnog odbora Linnovate.

Kako Tehnološki park svoje savjetodavne usluge, pomoć pri izradi projekata, potom novih proizvoda i usluga, provedbi planova pozicioniranja na domaćem i ino-tržištu, organiziranju edukacija, stručnih treninga, tematskih konferencija, posredničkih B2B događanja, investicijskih foruma i ostalih događanja u cilju jačanja istraživačkih i razvojnih kapaciteta poslovnog sektora ne obavlja samo za građane i poduzetnika Livna, već sve zainteresirane s područja cijele Županije, iz spomenutog parka očekuju kako će novoizabrani premijer Hercegbosanske županije imati puno više razumijevanje od svog prethodnika i poput Čondrića pokazati da HBŽ može na bolji način, zajednički iskoristiti puno bolje svoje potencijale.

– No, dotad, danas već osnažena institucija, na čelu s globalno priznatim poduzetnikom Matom Rimcem kreće u osnaživanje i poboljšanje svoje pozicije kod međunarodnih institucija, vlada i donatora koji će u Tehnološkom parku prepoznati istinsku želju za ekonomskim osnaživanjem i razvojem ove regije – zaključuje Mrkonjić.

TNTPortal / FENA

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU