TRAGOVI ANTIČKOG DOBA/ Kod Jajca otkriven sarkofag sa grobnicom

U gradu bogatog kulturno-istorijskog nasljeđa, Jajcu, pronađen je još jedan dokaz davne prošlosti. Riječ je o sarkofagu sa grobnicom, pronađenom u Divičanima, kod Jajca.

Na ovom lokalitetu i ranije je bilo sličnih pronalazaka, a o tome koliko ovakvo otkriće znači za sam grad, ali i šire, saznali smo iz Agencije za kulturno-povijesnu baštinu grada Jajca, piše Buka.

Iz Agencije su za BUKU rekli kako je Ckrvina poznati arheološki lokalitet, na kojem su ranije pronašli dva epigrafska spomenika, te antički reljef konjanika koji se danas nalazi u Muzeju franjevačkog samostana u Jajcu. Osim toga, tu su, kako navode, ranije pronađena i dva antička sarkofaga koji su danas izloženi u gradskom parku uz rijeku Plivu u centru grada.

Do novog otkrića sarkofaga i grobnice, došlo je tokom radova na kanalizacijskoj mreži u Divičanima.

„U jednom od otkopa pronađeni su ostaci građevine u vidu temelja objekta. Kroz razgovor s lokalnim stanovništvom, te vlasnikom zemljišta na kojemu su vršena arheološka iskopavanja, došlo se do informacija o mogućem lokalitetu nedaleko od samog otkopa za kanalizaciju. Provođenjem sustavnog arheološkog istraživanja otkriven je objekat većih dimenzija, koji je služio kao mauzolej za sarkofag položen u središtu istog“, naveli su iz Agencije.

tragovi antičkog doba/ kod jajca otkriven sarkofag sa grobnicom
foto: buka

Dodaju kako je ovo otkriće posebno značajno, jer nam daje bolji uvid u sam položaj mogućih antičkih kompleksa, te se također zbog kvalitete i dimenzija arhitekture i sarkofaga može pretpostaviti da se radi o većim skupljanjima antičkog stanovništva na ovom prostoru.

„Mauzolej i sarkofag će u skorijoj budućnosti biti konzervirani i izloženi kako bi bili pristupačni javnosti“, poručili su iz Agencije.

O samom području Divičana kruže brojne legende, a jedna od njih je i ta da se ispod nalazi čitav podzemni grad iz antičkog perioda. Legende su uvijek dobre smjernice, naveli su iz Agencije, jer navode arheologe i istoričare u smjeru otkrivanja potencijalnih skrivenih blaga određenih krajeva.

Iako je još uvijek rano govoriti o daljnjim istraživanjima, jer sama obrada podataka prikupljena ovom kampanjom zahtjieva dosta vremena, iz Agencije se nadaju da će ovo otkriće, koje je bez sumnje senzacionalno i izvanredno, kako njima arheolozima, tako i ostalim stanovnicama grada Jajca, pa i šire, otvoriti vrata novim istraživanjima, ne samo u Divičanima, nego i u drugim dijelovima grada.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU