Travničani se prisjećaju ubijenih Bošnjaka: najavljena izgradnja velikog spomen-obilježja

U Velikoj Bukovici kod Travnika održana je centralna manifestacija u znak sjećanja na ubijene Bošnjake s područja ove općine tokom proteklog rata.

U sklopu obilježavanja još jedne godišnjice sjećanja na žrtve Općine Travnik, najavljena je izgradnja velikog spomen-obilježja za ubijene u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995.

Organizatori su istakli da je manifestacija rezultat jedinstva boračkih organizacija sa područja općine Travnik, sa ciljem odavanja počasti i priznanja žrtvama, te podsjećanja na travničke brigade Armije RBiH koje su se istakle u odbrani i oslobađanju BiH.

Načelnik Općine Travnik Kenan Dautović naglasio je važnost njegovanja kulture sjećanja na sve one koji su se žrtvovali za odbranu Bosne i Hercegovine, te najavio početak građevinskih radova na spomen-obilježju u Velikoj Bukovici.

U okviru manifestacije, upriličen je planinarski pohod, polaganje cvijeća na spomen-obilježju te historijski čas, uz govore predstavnika javnog, političkog i vjerskog života.

Na skupu je istaknuto da se zločini poput onih na Velikoj Bukovici i drugim mjestima u BiH nikada ne smiju zaboraviti, jer predstavljaju najgori oblik fašizma.

Objava Travničani se prisjetili ubijenih Bošnjaka, najavljena i izgradnja velikog spomen-obilježja pojavila se prvo na – Info portal Bugojno.

Izvor: ( bug.ba / TNTPortal.ba )

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU