3 C
Sarajevo
Četvrtak, 23 ožujka, 2023

Travničanin Faris Dautović deseti na BH olimpijadi fizičara

U Richmond Park Međunarodnoj školi u Tuzi u subotu je održana ”BH olimpijada fizičara 2021 – Državno takmičenje iz fizike za učenike srednjih škola”.

Takmičilo se 14 učenika. Državno takmičenje je ujedno i izborno takmičenje za ulazak u ekipu koja će Bosnu i Hercegovinu predstavljati na Evropskoj i Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. Državno takmičenje iz fizike prilika je za najbolje fizičare u BiH da pokažu svoje znanje. Na osnovu rezultata bit će izabrana i ekipa koja će predstavljati BiH na Evropskoj i Međunarodnoj olimpijadi iz fizike. Evropska olimpijada se održava u junu, a Međunarodna olimpijada iz fizike bit će održana u julu. ˝Svi smo svjedoci da je prethodnih godinu bilo teško organizovati nastavni proces u doba pandemije, ali ovaj događaj danas pokazuje da se znanjem bori protiv pandemije. Oni predstavljaju najsvjetliji primjer obrazovnog procesa u našoj državi˝, istakao je Elvis Baraković, ministar obrazovanja i nauke TK.

Ove godine će umjesto pet prvoplasiranih učenika našu državu predstavljati njih sedam. ˝Prvih pet učenika će učestovovati na Međunarodnoj olimpijadi, a prva tri učenika i 6. i 7. će učestvovati na Evropskoj fizičkoj olimpijadi. Mislim da je za sve učenike ovo takmičenje kruna njihovog višegodišnjeg rada i priprema˝, napominje Milko Babić, prosvjetni savjetnik za fiziku u RPZ RS-a. Ovo takmičenje dobra je i prilika za promociju prirodnih nauka, ali i za podsjećanje da ono predstavlja i šansu za sve učenike da ostvare respektabilne svjetske uspjehe, te upišu neki od prestižnih svjetskih univerziteta. ˝Ovakva takmičenja učenicima zaista otvaraju vrata da postignu nešto što je svjetski, da postignu rezultat koji nije samo lokalnog ili nacionalnog tipa, nego rezultat kojem će se cijeli svijet diviti˝, smatra Benjamin Fetić, predsjednik Društva fizičara u FBiH. Domaćin državnog takmičenje iz fizike bila je Richmond Park Međunarodna škola Tuzla. ˝Ovo takmičenje kojem smo imali čast da budemo domaćini je nešto veliko za nas. Okupili smo učenike iz cijele države na jednom mjestu˝, dodaje Džasen Brigić, profesor u Međunarodnoj školi Tuzla. Učenici iz BiH u posljednjih nekoliko godina ostavaruju zapažene rezultate na međunarodnim takmičenjima iz fizike, što je dobrim dijelom plod konstantnog rada sa učenicima.

Pripreme obuhvataju teorijska predavanja, te praktični rad sa eksperimentalnom opremom.

Rang lista plasiranih učenika:

Marko Vučić (Gimnazija Banja Luka, Banja Luka)
Ismail Brkić (Bahram-begova medresa, Tuzla)
Fatih Žgalj (Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo)
Dženan Midžić (Gimnazija Bihać, Bihać)
Adin Frljak (Prva bošnjačka gimnazija, Sarajevo)
Jelena Jelićić (Gimnazija Banja Luka, Banja Luka)
Azra Alagić (Treća gimnazija, Sarajevo)
Džan Ibrahimović (Richmond Park International School, Tuzla)
Veljko Sandić (SŠC Petar Kočić, Zvornik)
Faris Dautović (MSŠ Travnik, Travnik)
Harun Hadžić (Gimnazija Bihać, Bihać)
Mladen Čergić (Gimnazija Gradiška, Gradiška)
Adna Mujkanović (Gimnazija Musa Ćazim Ćatić, Tešanj)
Namik Hadžović (Druga gimnazija, Sarajevo)

IZVOR: Richmond Park Međunarodna škola Tuzla

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU