6.6 C
Sarajevo
Utorak, 6 prosinca, 2022

Travničkom sjemeništu vraćena u posjed zgrada

Nakon višedesetljetne otuđenosti zgrade i druge nepokretne imovine u Travniku Nadbiskupsko sjemenište “Petar Barbarić” preuzelo je cjelokupnu zgradu u posjed.

Adnan Grabus, ravnatelj Mješovite srednje škole “Travnik” koja je proteklih godina koristila dio zgrade, predao je u ponedjeljak, 21. studenoga, ključeve zgrade rektoru Sjemeništa, don Željku Mariću, javila je KTA.

Zgrada Velike nadbiskupske gimnazije napravljena je u razdoblju od 1882. do 1889. godine, a ulaskom partizanskih vlasti u Travnik, u veljači 1945. godine, zgrada je oduzeta, a profesori i đaci protjerani.

Proces borbe za oduzetu imovinu i povrat zgrade Sjemeništa bio je težak i dugotrajan, a taj proces je započeo 1998. godine.

Dom za ljudska prava presudio je u korist Vrhbosanske nadbiskupije potvrđujući nejednako (diskriminatorsko) postupanje prema vjerskim zajednicama od lokalnih vlasti. Ustavni sud je 2012. godine potvrdio odluku Doma za ljudska prava, te izdao rješenje.

Zbog neizvršenja rješenja Ustavnog suda, Vrhbosanska nadbiskupija je podnijela apelaciju Europskom sudu za ljudska prava, te dobila pozitivno rješenje.

Ulazak u zgradu koja je derutna i lošem stanju, nakon 77 godina, usprkos teretu obnove, je veliki znak i razlog nade jer omogućava daljnji razvitak Katoličkog školskog centra u perspektivi odgoja i obrazovanja.

  Općina Novi Travnik radi na ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica

Zgrada travničkog sjemeništa s popratnim objektima zauzima oko 21.000 metara četvornih. Urađen je projekt obnove cjelokupne zgrade, a zbog veličine projekta, zahtjevnosti obnove i iznimno velikih financijskih sredstava Katolička crkva očekuje pomoć Vlade FBiH, Vlade Republike Hrvatske, Županije Središnja Bosna i crkvenih-dobrotvornih ustanova i institucija iz inozemstva, navodi KTA.

(FENA) R. G.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU