Travnik: Danas centralna manifestacija obilježavanja stradanja Bošnjaka

Centralns manifestacija obilježavanja stradanja Bošnjaka sa područja općine Travnik u Odbrambeno-oslobodilačkom ratu 1992. -1995. godine, biti će održana danas u Velikoj Bukovici od 16 sati i 30 minuta.

Nedavno je predstavljen program manifestacije, nastale u jedinstvu boračkih organizacija sa područja općine Travnik, koja ima za cilj podsjećanje na staradanja Bošnjaka na području travničkog kraja tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu od 1992. do 1995. godine.

Kako je rečeno novinarima, konferencija je simbolično organizovana na današnji dan, drugog dana Ramazanskog bajrama, kada se obilježava Dan šeihda i kada se BiH prisjeća veličanstvenih podviga svojih vojnika i njihovog neustrašivog žrtvovanja za slobodu i domovinu.

Također, danas je naglašeno da se manifestacijom u Velikoj Bukovici želi odati počast i priznanje svima onima koji su dali svoje živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH, kao i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata.

Boračka udruženja u saradnji sa Općinom Travnik, Medžlisom islamske zajednice Travnik, travničkim mjesnim zajednicama i javnim ustanovama i ove godine realizovat će program manifestacije u dva dijela. Nakon vjerskog dijela programa, u okviru kulturno-umjetničkog programa nastupit će učenici osnovnih i srednjih škola sa područja općine Travnik. Također i ove godine centralni dio manifestacije će biti čas historije, kojeg će održati član OO manifestacije, Remzija Šiljak koji je u ratnom periodu obavljao brojne dužnosti od kojih se izdvaja dužnost načelnika Štaba 306. brdske brigade i načelnika Štaba operativne grupe “Bosanska krajina”, a ovom prilikom prisutne je ukratko podsjetio na stradanja Bošnjaka na području travničkog kraja tokom Odbrambeno-oslobodilačkog rata u periodu od 1992. do 1995. godine. Bitan sadržaj ove manifestacije, kao i prethodnih godina jeste i tradicionalni pohod planinara i učesnika manifestacije do Velike Bukovice u organizaciji PD “Valšić”.

Travničke brigade su oslobodile kilometre teritorije, te dale nemjerljiv doprinos odbrani i oslobađanju BiH. Na tom ratnom putu od odbrane Travnika do oslobodilačkih akcija, nažalost poginuli su brojni pripadnici Armije RBiH, kao i civili, dok su drugi postali ratni vojni invalidi, dok su drugi prognani. Živote je dalo ukupno 529 pripadnika Armije RBiH iz travničke općine i 49 civila, dok se 602 pripadnika nalazi na evidenciji ratnih vojnih invalida.

Član OO manifestacije Velika Bukovica 2019, brigadir Armije Republike BiH, prvi komandant štaba Teritorijalne odbrane Travnik, Zijad Čaber imenovan na dužnost komandanta 312./712. Slavne brigade, operativac u komandi 7. Korpusa, te načelnik Uprave za odbranu SBK ovom prilikom je podsjetio na nastanak Armije Republike BiH, njeno jačanje i oslobodilačko dejstvo .

Predsjednik Organizacionog Odbora manifestacije, ratni komandant Munir Karić koji je između ostalog bio i poslanik prvog saziva Republike BiH, te obnašao niz političkih dužnosti u toku ratnih dejstava, je kazao da ova godišnjica svake godine okuplja sve više poklonika, te pozvao sve one koji vole ovu zemlju da dođu i odaju počast svima onima koji su dali svoje živote da za slobodu.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU