TRAVNIK: Forum s mladima o prevenciji korupcije

“Korupcija je negativna društvena pojava i ne trebamo izbjegavati razgovor o njoj jer razgovor je prvi korak ka rješenju svakog problema”, stav je mladih, koji su sudjelovali na forumu u okviru projekta “Travnik – grad nulte tolerancije na korupciju”.

U razgovoru s članovima Tima za prevenciju i sprječavanje korupcije Općine Travnik, mladi su saznali koje to mehanizme za prevenciju i suzbijanje korupcije Općina Travnik posjeduje, te kako ih oni, kao građani, mogu koristiti i na taj način doprinijeti unaprjeđenju transparentnosti rada općinskih službi.

Mladi su najvažniji resurs za izgradnju pravednog i pravičnog društva i zato su upravo oni odabrani za sudionike foruma, kako bi bili motivirani i osnaženi da se odupru negativnim pojavama i grade bh. društvo na pravim vrijednostima.

travnik: forum s mladima o prevenciji korupcije

Forum je ujedno bio i završnica projekta “Travnik grad nulte tolerancije na korupciju”, koji je postigao značajan pomak na unaprjeđenju transparentnosti rada Općine Travnik i javnih ustanova kojima je Općina osnivač. Između ostalog, u okviru projektnih aktivnosti OpćinaTravnik i 7 javnih ustanova donijelo je akcijske planove za prevenciju i sprječavanje korupcije, neke od javnih ustanova su po prvi put dobile protokole za postupanje s prijavama koruptivnih radnji, a prostorije Općine, javnih ustanova i svih mjesnih zajednica u općini Travnik opremljene su sandučićima za prijavu koruptivnih radnji i vodičima za prijavu namijenjenih građanima.

Projektom je unaprijeđen i nivo antikorupcijskog aktivizma među građanima općine Travnik, koji su informirani, educirani i motivirani da aktivno koriste antikorupcijske mehanizme koje Općina i javne ustanove posjeduju.

travnik: forum s mladima o prevenciji korupcije
travnik: forum s mladima o prevenciji korupcije

Projekt “Travnik – grad nulte tolerancije na korupciju” realizira Centar za edukaciju mladih u suradnji s Općinom Travnik, a uz potporu Veleposlanstva SAD u BiH.

www.radiovitez.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU