30.5 C
Sarajevo
Četvrtak, 30 lipnja, 2022

  Travnik: Jedno od najstarijih bh. kulturno-umjetničkih društava obilježava 85 godine postojanja

  U organizaciji kulturno-umjetničkog društva „Karaula“ u velikoj sali Centra za kulturu općine Travnik u Travniku u subotu, 16. 11. 2019. godine biće održan svečani koncert pod nazivom „Sve naše godine“ povodom obilježavanja 85 godina postojanja i djelovanja u oblasti folklorne umjetnosti BiH.

  Organizatori ističu da je ovo odlična prilika za obilježavanje jubileja najbrojnijeg travničkog, kao i jednog od najstarijih bh. kulturno-umjetničkih društva, koje danas broji preko 200 aktivnih članova raspoređenih u folklornu, muzičku i ritmičku sekciju.

  -„Od davne 1934. godine mnogo toga se promijenilo, ali ono što je kontinuirano jeste da društvo godinama okuplja brojne ljude različitih interesa, godina, područja obrazovanja, ali jedinstvenog zajedničkog nazivnika – ljubavi prema folkloru“, kazao je Ferid Jusić, predsjednik UO KUD „Karaula“.

  Od „Gajreta“ do „Sloge“, od “Ferzije Karalića” do današnjeg KUD „Karaula“, uz određene prekide i mnogobrojne poteškoće u radu, ova grupa entuzijasta i dragocjenih čuvara tradicionalnih vrijednosti uspjela je sačuvati od zaborava autentične kulturno-društvene značajke ovoga kraja. Obilježavanjem ove manifestacije organizatori, kako naglašavaju imaju namjeru promovisati i popularizirati dugogodišnje kulturne, duhovne i tradicijske vrijednosti svoje domovine.

  Jusić također ističe da danas, više nego ranijih godina vlada ogromno interesovanje mladih ljudi za folklornom umjetnošću, te da ga upravo to, osvješćivanje, omasovljenje i očuvanja tradicionalnih vrijednosti naše domovine, veoma uveseljava.

  Organizovanjem smotri folklora i putujući svijetom, istinski zaljubljenici tradicionalnih vrijednosti naše domovine ne dozvoljavaju da bogata riznica nacionalne kulture i umjetničke baštine živi samo u muzeju.

  Program obilježavanja jubileja KUD „Karaula“počinje od 19:00 sati, a uz raznovsne kulturno-zabavne sadržaje, sa prepoznatljivim koreografijama predstaviti će se članovi sva tri ansambla ovog društva. Ovom prilikom posjetitelji će moći putem video zida pogledati i fotografije članova KUD „Karaula“ sa brojnih nastupa u BiH, kao i iz insotranstva.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU