Travnik obilježava 557 godina od prvog spomena u pisanim dokumentima

Na današnji dan, 3. juna 1463. godine prvi puta u pisanim dokumentima spominje ime grada Travnika. U izvještaju trogirskog kneza datiranom 3. juna 1463. godine, pisanom na latinskom jeziku stoji sljedeće:

„Ovim pismom potvrđujem ono što je više puta utvrđeno od strane vjesnika kojeg poslah u Bosnu zbog turske okupacije, a to je da je grad Bobovac zauzet od strane Turaka, na sličan način kao što biješe i drugi grad, Travnik.“ – stoji u izvještaju.

Izvještaj se u čuva u Arhivu grada Zadra pod nazivom „Trogirski izvještaj! To je ujedno i prvi spomen grada Travnika u historiji.

Zavičajni muzej Travnik, kao najznačajnija kulturna institucija u Travniku i srednjoj Bosni u okviru kulturno-zabavne manifestacije “Ljeto na Starom gradu” organizuje obilježavanje 3. juna, datuma prvog spomena grada Travnika u historijskim dokumentima.

U Barutani srednjovjekovne tvrđave Stari grad održaće se razgovor o knjizi “Bosna i njeni susjedi u srednjem vijeku”- pristupi i perspektive.

U razgovoru sudjeluju historičari dr. Elemedina Duranović, dr. Enes Dedić, d. Nedim Rabić, moderator: doc. Dr. Dženan Dautović.

Navedena aktivnost bit će održana danas, 3. juni 2020. u18:00 sati.

Vezirski i konzulski grad

Travnik je 150 godina bio glavni grad Bosanskog pašaluka. U ovo gradu stolovalo je 77 vezira, a bio je i sjedište dva konzulata, dvije evropske sile, Austrije i Francuske. Posljednjih godina brojni tursiti posjećuju Travnik jer su spomenici iz vremena srednjovjekovne Kraljevine Bosne, turskog i austrougarskog perioda sačuvani.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU