TRAVNIK / Obuka građana za postupanje u slučaju nastanka ekstremnih vremenskih uslova

Padavine i niske temperature uzrokovale su stvaranje klizavih površina te se građani mole da pravilnim i pravovremenim postupanjem spriječe neželjene posljedice koju mogu ove pojave uzrokovati.

Zbog snijega i poledice potrebno je:

  • kao vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog objekta dužni ste redovno i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i prilazne puteve do svog objekta;
  • ako se led ne može očistiti s pločnika potrebno ga je posuti sa dosta soli ili drugim raspoloživim tvarima koja pospješuju otapanje leda;
  • koristite obuću s gumenim, hrapavim đonom kako bi smanjili opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu;
  • potrebno je da hodajući uz zgrade ili ispod drveća, budete oprezni, jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led. Također, iz navedenih razloga ne parkirajte vozilo na tim mjestima. Očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.
  • Preventivno, protresite snijeg sa voćnjaka, ukrasnog drveća i grmlja, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sl., kako biste spriječili njihovo  oštećenje i lom.
  • Ukoliko, snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg stambenog ili poslovnog objekta dužni ste ukloniti sami ili angažiranjem stručnih službi. Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg stambenog ili poslovnog objekta i od debljine, odnosno težine sniježnog pokrivača, procjenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova, te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolirani nazovite broj 121 Kantonalni operativni centar s kojeg će se dobijati potrebne informacije i upute za pružanje potrebne pomoći.

Općina Travnik

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU