11.6 C
Sarajevo
Petak, 12 kolovoza, 2022

TRAVNIK / Upute građanima u slučaju nastanka ekstremnih vremenskih uslova

S obzirom na to, da nam predstoji zimski period, te da jaku zimu i snježne padavine ne možemo spriječiti, ali pravilnim i pravovremenim postupanjem možemo ublažiti ili spriječiti posljedice koje te pojave mogu prouzrokovati, mole se građani područja općine Travnik da u slučaju:

Snijega i poledice:

  • kao vlasnici ili korisnici stambenog ili poslovnog objekta dužni ste redovno i pravovremeno održavati čistim od snijega i poledice pločnike ispred i prilazne puteve do svog objekta;
  • ako se led ne može očistiti s pločnika potrebno ga je posuti sa dosta soli ili drugim raspoloživim tvarima koja pospješuju otapanje leda;
  • koristite obuću s gumenim, hrapavim đonom kako bi smanjili opasnost od klizanja i pada na poledici ili snijegu;
  • potrebno je da hodajući uz zgrade ili ispod drveća, budete oprezni, jer s njih iznenada može pasti snijeg ili led. Također, iz navedenih razloga ne parkirajte vozilo na tim mjestima. Očistite snijeg i led sa svog vozila prije uključivanja u saobraćaj, uz obavezno korištenje zimske opreme na vozilu.
  • Preventivno, protresite snijeg sa voćnjaka, ukrasnog drveća i grmlja, izoliranih telefonskih ili električnih kablova i sl., kako biste spriječili njihovo oštećenje i lom.
  • Ukoliko, snijeg ili led koji prijeti pasti s krova vašeg stambenog ili poslovnog objekta dužni ste ukloniti sami ili angažiranjem stručnih službi. Zavisno od nosivosti krovne konstrukcije vašeg stambenog ili poslovnog objekta i od debljine, odnosno težine sniježnog pokrivača, procjenite da li je snijeg potrebno ukloniti s krova, te po potrebi to i učinite kako se krov ne bi urušio.
  Pomoć za Rome u Vitezu

 

Pažnja! Čišćenje snijega s krova je opasan posao te je bolje da za to angažirate stručnu službu!

Pažnja! Ne otresajte i ne čistite neizolirane električne vodove – smrtna opasnost.

Ukoliko ste zbog obilnih snježnih padavina i neočišćenih puteva ostali izolirani nazovite broj 121 Kantonalni operativni centar s kojeg će se dobijati potrebne informacije i upute za pružanje potrebne pomoći.

Jake zime:

 • što manje boravite na otvorenom ili u negrijanom zatvorenom prostoru,
 • prije izlaska na otvoreno slojevito se obucite dovoljno toplom odjećom i obućom i zaštite glavu i šake,
 • što manje izlazite na zaleđene i kliske površine i ne izlazite na led na zaleđenim vodenim površinama,
 • u prostorijama koje nisu grijane, prije nastupanja jake zime ispustiti vodu iz vodovodnih cijevi, spremnika ili grijača vode i sistema centralnog grijanja koji nije u funkciji.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

MOŽDA VAS ZANIMA
ANKETA
Da li izlazite na izbore u BiH?
DRUGI UPRAVO ČITAJU