12.7 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 15 kolovoza, 2022

Trgovinska razmjena Austrije i BiH u 2019. godini veća od milijardu eura

Iako su ekonomske prilike u 2019. godini bile nešto lošije, ipak su ostvareni dobri rezultati kada je u pitanju bilaterarna razmjena između Bosne i Hercegovine i Austrije, kazao je Andreas Meindl, trgovinski savjetnik austrijske ambasade na zadnjem ovogodišnjem Austrian Business Circleu koji je održan sinoć u Sarajevu, prenosi Akta.

“U periodu od januara do augusta izvoz Austrije prema Bosni i Hercegovine je porastao za 7,2 posto, dok je izvoz BiH prema Austriji porastao za 8,6 posto. Na osnovu ovih podataka računamo da će ukupan trgovinski volumen između Austrije i BiH 1,1 milijardi eura”, naveo je Meindl, dodajući da BiH i dalje bilježi suficit.

Predstavljajući rezultate godišnje ankete ABC-Indikator koju provode među austrijskim kompanijama u BiH, Meindl je istakao da je ove godine procenat odgovora bio 36 posto.

“S obzirom da to radimo širom svijeta u odabranim zemljama, sretan sam da smo najveći broj odgovora dobili upravo u BiH”, poručio je on.

Ocjenjujući razvoj ukupne ekonomske klime/privredne situacije u zemlji, oko 50 posto kompanija smatra da je u proteklih godinu dana ona ostala ista, dok se 30 posto ispitanika izjasnilo da se situacija pogoršala.

  TESTIRANO KORAKOM/ U prodavnicama ''Planet obuća'' sezonski popusti do 40%

trgovinska razmjena austrije i bih u 2019. godini veća od milijardu eura

Drugo pitanje odnosilo se na razvoj prometa, stanja narudžbi, iskorištenosti kapaciteta, broja uposlenih i investicionog volumena, a brojevi pokazuju zadovoljavajuće stanje austrijskih kompanija u BiH.

Politička stabilnost, pravna sigurnost i smanjenje birokratije su TOP 3 teme i područja u kojima su poželjne reforme, mišljenja su austrijska preduzeća.

Kako bi se mjesto poslovanja napravilo atraktivnijim, poželjna su poboljšanja u oblasti infrastrukture, kupovne moći kvalificiranosti radne snage.

Inače, djelatnost pružanja usluga, proizvodnje i prodaje austrijskih kompanija u Bosni i Hercegovini su skoro ravnomjerno zastupljenje i ostvaruju milionske promete.

Za kraj, izrazio je zadovoljstvo što je i Trgovinski odjel Austrijske ambasade jednim dijelom doprinio tome i potpomogao procese i dobre poslovne rezultate brojnim događajima, sajmovima i networkig aktivnostima koje su organizovali tokom ove godine.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Alem Sinanović
Alem Sinanovićhttps://tntportal.ba
Alem Sinanović je urednik digitalnih medija TNT Grupacije. Gotovo opsesivno istražuje digitalu, SEO, mogućnosti online zarade i sl.
MOŽDA VAS ZANIMA
ANKETA
Da li izlazite na izbore u BiH?
DRUGI UPRAVO ČITAJU