Tri života sarajevske hagade u ateljeu Ismet Mujezinović Tuzla – Bosanskohercegovačka turneja izložbe

„Tri života sarajevske hagade“ je izložba koja će biti održana sutra, u utorak, 30.07.2019.godine u 12:00 sati,  u Međunarodnom ateljeu Ismet Mujezinović, u sklopu Centra za kulturu Tuzla.

U februaru 2019. godine u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine otvorena je izložba Tri života Sarajevske hagade, realizirana kroz saradnju s Ambasadom SAD u Sarajevu. Izložba je trenutno na bosanskohercegovačkoj turneji u gradovima u kojima postoji American Corner te su je dosad mogli vidjeti građani Mostara, Trebinja, Doboja i Brčkog, a turneja nastavlja u Bijeljini i Tuzli.

Riječ je o izložbi koja rasvjetljava i prati put Sarajevske hagade od srednjovjekovnog Kraljevstva Aragon, preko Italije do Sarajeva gdje je rukopis kupljen od strane Zemaljskog muzeja krajem 19. st., sastoji se od štampanih i uokvirenih, izabranih stranica rukopisa (297×420 mm; 21 komad), te popratnih i komparativnih materijala.

Sarajevska hagada je primjerak pashalne hagade, jevrejskog iluminiranoga kodeksa. Sama hagada (hebrejski pričakazivanje) predstavlja jednu vrstu zbirke vjerskih propisa i predanja unesenih u molitveni red obilježavanja Pesaha, praznika kojim se slavi oslobođenje Jevreja iz egipatskog ropstva. Posebnu su važnost ove knjige imale za vrijeme održavanja obredne porodične večere – sedera, kada su svi ukućani i gosti sa knjigom u ruci iz njih čitali, ili pratili, kazivanja o putu izlaska na slobodu kao i sve što je u obrednom smislu vezano uz tu poznatu starozavjetnu priču. Predanje čitanja tekstova iz hagade u krugu porodice doprinijelo je nastanku relativno velikog broja takvih knjiga, među kojima Sarajevska hagada po svojim umjetničkim vrijednostima i historijskom značaju zauzima vodeće mjesto.

Sarajevska hagada sastoji se od 142 lista pergamene veličine 16,5 x 22,8 cm, izrađene od izvanredno istanjene i izbijeljene teleće kože. Na prva 34 lista nalazi se 69 minijatura koje nadahnuto prikazuju stvaranje svijeta, egipatsko ropstvo, izlazak iz Egipta pod Mojsijevim vodstvom i dalje, sve dok status vođe Jevreja nije preuzeo Jošua, sin Nunov. Posljednje četiri minijature predstavljaju izuzetak u smislu da nemaju direktan biblijski karakter. Na sljedećih 50 listova nalazi se tekst Hagade pisan s obje strane kvadratnim hebrejskim pismom srednjovjekovnog španskog tipa. Posljednju cjelinu knjige čini naknadno uneseni pjesničko-obredni dodatak, koji sadrži po nekoliko pjesama najslavnijih pjesnika hebrejske književnosti iz njenog tzv. zlatnog doba (10–13. stoljeće), kao što su: Jehuda Halevi, Jichak ben Jehud ibn Gijat, Salomon ibn Gevriola, Abraham ben Meir ibn Ezra i drugi. Otkrivanje Sarajevske hagade među ondašnjim historičarima umjetnosti izazvalo je veliko interesovanje jer je ona predstavljala jedan od rijetkih dokaza da je i kod Jevreja, i pored stroge zabrane iz Božijih zapovijedi (Ne čini sebi lika rezana niti kakve slike... Izlazak 20, 4), bilo zastupljeno, i to na vrlo visokoj umjetničkoj razini, figuralno prikazivanje ljudskih i životinjskih likova. Na osnovu stilske analize iluminacija i minijatura sa njenih stranica utvrđeno je da je knjiga nastala u srednjovjekovnoj Španiji, u oblasti nekadašnje kraljevine Aragon, najvjerovatnije u Barseloni oko 1350. godine – moguće kao dar za vjenčanje članova dvije poznate familije Šošan i Elzar, jer se njihovi grbovi: štit sa rozetom / ružom (hebr. – shoshan) i krilom (hebr. – elazar) nalaze na stranici na kojoj je i grb grada Barselone.

Promociju ovog naslova i izložbe organizuje Američki kutat odnosno više njih, koji su uglavnom organizovani u sklopu biblioteka kao što je Narodna univerzitetska biblioteka u Tuzli. Ova promocija se odvija u organizaciji američkog kutka, pri NUB Derviš Sušić Tuzla, Zemaljskog muzeja BiH, JU Centra za kulturu Tuzla. Ulaz na izložbu je slobodan.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU