TRIK ZLATA VRIJEDAN Uštinite se za ruku i saznajte da li pijete dovoljno vode

​Postoji više indikatora da je tijelu potrebna voda.

Uštinite kožu na ruci. Koža s normalnom elastičnošću brzo će se vratiti u svoj uobičajeni položaj kada se oslobodi. Blaga dehidracija uzrokovaće usporeno vraćanje kože u normalni položaj. Drugim riječima – vrijeme je za tečnost. Međutim, postoje i bolji indikatori da je tijelu potrebna voda.

„Prije bih (dehidraciju) povezao s fizičkim simptomima kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suva usta“, kaže njemački dermatolog dr. Kristof Libih. Razlog je, objašnjava, taj što koža ne reaguje odmah na nedostatak tečnosti.

„Budući da sam dermatolog, mogu naravno vidjeti da koži nedostaje uobičajeni sjaj i vlažnost“, kaže on i dodaje da je laiku, međutim, teško prosuditi.

U vrućim danima, savjetuje Libih, treba piti više od predloženog minimuma od litre i po vode dnevno.

„Teško da možete popiti previše“, napominje. Voda je takođe njegov omiljeni način hlađenja. Vodom iz slavine pređe preko dlanova i podlaktica. Kaže da je to najugodniji način.

Ako ste napolju tokom sunčanih i vrućih dana, Libih kaže da je najbolje biti u hladu od 11 do 16 sati. Izlaganje suncu prije i poslije pomoći će tijelu da proizvede dovoljnu količinu vitamina D i pojača nivo „hormona sreće“, napominje. Krema za sunčanje pritom neće spriječiti proizvodnju vitamina D, ali će vam sačuvati zdravlje, prenosi Zadovoljna.rs.

TRIK ZLATA VRIJEDAN Uštinite se za ruku i saznajte da li pijete dovoljno vode appeared first on Aloonline.ba.

aloonline.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU