Trinaestogodišnja Lejla Karić životnu bitku opisala u knjizi ‘Stihovi mog srca’

Lejla Karić je trinaestogodišnja djevojčica iz Tuzle koja je prevazišla svoju najveću životnu bitku, s karcinomom. Sa samo trinaest godina je odlučila sve patnje opisati u stihovima, a njezina knjiga sinoć je promovirana u Narodnom pozorištu u Tuzli.

– U svojoj knjizi govorim o svim ljudima koje sam upoznala i o prijateljima koje sam stekla na svom putu ka ozdravljenju. U knjizi opisujem i svoju bolest koju živim već 17 mjeseci. Prolazila sam kroz brojne faze, sa svime sam se susretala.. Međutim, ne želim se sjećati toga. Ova bolest, iako jako teška, meni je mnogo pomogla da shvatim koliko su sitnice u životu vrijedne – kaže Lejla, prenosi Fena.

Najveća podrška u borbi protiv bolesti su joj njeni roditelji te prijatelji iz Udruženja djece oboljelje od raka. – Bilo mi je mnogo teško, ali sam shvatila da trebam početi pisati knjigu i to mi je bila okupacija tokom liječenja. Svoju prvu pjesmu sam napisala na Odjeljenju hematologije u Tuzli i od tada je počela moja prva ljubav prema stihovima. Meni je bilo veoma važno da kroz pjesmu opišem ljudima kako jedno dijete doživljava svoju bolest. Opisivala sam kako mi prolazimo kroz najteže dane svog života, ali i kroz sretne dane. Ja sam sve to opisala u knjizi, kako je meni bilo. Najveća podrška mi je bila moja porodica – istaknula je Lejla te poslala poruka da sva djeca trebaju vjerovati u život i imati nadu.

Promociju Lejline knjige organiziralo je Udruženje prijatelja i roditelja djece oboljele i izliječene od malignih bolesti „PIPOL“ koje svakodnevno pruža pomoć i podršku oboljeloj i izliječenoj djeci. – Rak je bolest cijele porodice, ali je veoma važno da o bolesti počinju govoriti djeca kao što je to učinila Lejla. Ona je oboljela sa svojih 11 godina i već kroz svoje tekstove nam počela govoriti o tome da niti jedna životna bitka nije izgubljena. Lejla je smještena na Odjeljenje hematologije Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla i liječena je prema svim zdravstvenim svjetskim standardima – kaže Amra Saračević, predsjednica udruženja „PIPOL“.

Lejlina knjiga je izdana u okviru projekta „Svjetlo nakon mraka“ čiji je pokrovitelj Grad Tuzla. Iz PIPOL-a poručuju da je njihov cilj borba protiv raka, predrasuda i stigmatizacija. – Svake godine oboli od 12 do 16 mališana. Do prije nekoliko godina djeca su se liječila u Sarajevu. Uspjeli smo liječenje osigurati u Tuzli i što je najvažnije – djeca 24 sata provode sa svojom majkom na UKC Tuzla. To je neprocjenjivo za dijete oboljelo od raka. Pokušavamo kroz određene radionice djeci skratiti ove sate u bolnici – rekla je Amra Saračević.

Na Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla djeca oboljela od karcinoma imaju svaki dan organiziranu nastavu. Osnažena društvena sredina kao i Lejla pružaju nadu u bolje sutra za svako oboljelo dijete.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU