Troje optuženih u predmetu “Bosfor” sporazumno osuđeno na po godinu dana zatvora

Predložene su kazne od po godinu zatvora za svakog od optuženih, oduzimanje nezakonite imovinske koristi, novčana kazna za jednog od optuženih, kao i obaveza svjedočenja protiv drugih optuženih u predmetu kodnog naziva „Bosfor“.

Troje optuženih za krivična djela krijumčarenja ljudi (čl. 189. KZ BiH) i organiziranje grupe ili uduženja za izvršenje krivičnog djela krijumčarenja migranata (čl. 189a. KZ BiH), u prisustvu advokata sporazumno su priznali krivicu, u potpunosti priznavši odgovornost za krivična djela za koja ih tereti Tužilaštvo BiH.

U skladu sa sporazumom, za optužene su predložene kazne: optužena Bejza Kara rođena 1963. godine u Velikoj Kladuši, kazna zatvora od jedne godine koja se u skladu s članom 43. st. 1 KZ-a BiH može zamijeniti radom za opće dobro te oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela; optužena Edina Zelić, rođena 1985. godine u Velikoj Kladuši, kazna zatvora od jedne godine koja se u skladu s članom 43. st. 1 KZ-a BiH može zamijeniti radom za opće dobro, oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela, oduzimanje nezkonite imovinske koristi u iznosu od 760 KM i optuženi Valentino Vidić, rođen 1991. godine u Čapljini, kazna zatvora od 1 godine koja se u skladu s članom 43. st. 1 KZ-a BiH može zamijeniti radom za opće dobro, novčana kazna u iznosu od 1.000 KM, oduzimanje predmeta korištenih za izvršenje krivičnog djela, oduzimanje nezkonite imovinske koristi u iznosu od 507 KM.

Optuženi su priznali krivicu u ranoj fazi postupka, a predložene kazne su u skladu s ulogom i odgovornošću koju su ovi optuženi imali u izvršenju krivičnog djela.

Sporazumnim priznanjem optuženi su se obavezali na svjedočenje u predmetu protiv ostalih optuženih u okviru predmeta kodnog naziva „Bosfor“.

Potpisivanjem sporazumnog priznanja optuženi su se odrekli prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju im na osnovu sporazuma izrekne Sud BiH.

Sporazumi su proslijeđeni Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.


Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU