Trump odobrio, pa otkazao udare na Iran

Američki predsjednik Donald Trump u petak je odobrio vojne udare na Iran, u znak odmazde na obaranje bespilotne letjelice za posmatranje, da bi ih onda otkazao, objavio je New York Times.

Jedan zvaničnik SAD-a kazao je za agenciju AP kako su u četvrtak navečer napravljene pripreme za ograničene udare na Iran, u znak odmazde za obaranje drona, da bi odobrenje ubrzo bilo povučeno.

Zvaničnik, koji nema odobrenje za javni istup o operaciji, pa je ostao neimenovan, dodao je kako su mete trebale biti baterije projektila i radari.

Avioni su već bili u zraku i brodovi na pozicijama, no nije došlo do ispaljivanja raketa, jer je stigla naredba da se odstupi, citira NYT visokopozicioniranog zvaničnika administracije.

‘Velika nenamjerna greška’

Povlačenje je obustavilo potencijalno treću Trumpovu vojnu akciju na ciljeve na Bliskom istoku, dodaje list, navodeći kako je Trump dva puta gađao mete u Siriji, 2017. i 2018. godine.

Međutim, nije jasno da li bi napadi na Iran ipak mogli biti nastavljeni, piše ovaj medij i dodaje kako je do otkazivanja udara došlo zbog Trumpove promjene mišljenja ili zabrinutosti administracije o logistici i strategiji.

Bijela kuća u četvrtak navečer je odbila zahtjeve za informaciju o tome zašto je Trump promijenio mišljenje.

Trump je u početku rekao kako je “Iran napravio veoma veliku grešku”, da bi kasnije kazao kako je obaranje drona bilo “nenamjerno”, u očitoj promjeni zbog straha od eskalacije tenzija dvije države, koja bi mogla dovesti do otvorenog okršaja u Zaljevu.

Američki predsjednik je većinu četvrtka proveo u razmatranju strategije oko Irana s vodećim savjetnicima za sigurnost i liderima Kongresa.

Kada je ranije tog dana bio upitan o američkom odgovoru na napad, kazao je: “Uskoro ćete saznati.”

Obustava civilnih letova

Iran je u četvrtak nazvao američki dron “provokacijom” i “veoma opasnim” dok je opravdavao svoju odluku da ga obori, što je Pentagon nazvao “neisprovociranim napadom” u međunarodnom zračnom prostoru.

U pismu generalnom sekretaru Ujedinjenih naroda Antoniju Guterresu i Vijeću sigurnosti, iranski ambasador pri UN-u Majid Takht Ravanchi nazvao je taj let “očitim kršenjem međunarodnog prava”.

“Iako Islamska Republika Iran ne traži rat, ima svoje pravo da poduzme sve neophodne mjere protiv bilo koje neprijateljske akcije na svojoj teritoriji i odlučna je braniti svoju zemlju, more i zrak. Ovo nije prvi čin provokacije SAD-a protiv iranskog teritorijalnog integriteta”, istakao je on.

U međuvremenu je Washington zabranio američke civilne letove kroz zračni prostor koji kontrolira Teheran, zbog “povećanih vojnih aktivnosti i političkih tenzija u regiji”.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU