21.6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 svibnja, 2023

Tulumović: Vlada u proteklih stotinu dana uglavnom jednoglasno donosila odluke

Premijer Tuzlanskog kantona Denijal Tulumović izjavio je danas, predstavljujući rezultate rada u prvih stotinu dana rada kantonalne vlade, da je u protekla tri mjeseca ova vlada uglavnom jednoglasno donosila odluke, navodeći da među ministrima vlada kohezija i da se o svakoj odluci zajednički razgovara.

– Ja sam izuzetno zadovoljan što se nalazim na čelu jedne ovakve Vlade, napravili smo jedan novi koncept gdje nam kolegiji traju veoma dugo, jer tu usaglašavamo sve stavove i nesporazume – kaže premijer Tulumović.

On je naveo kako je dosad održano 20 sjednica Vlade na kojima je razmatrano 225 tačaka, a donesene su 254 pojedinačne mjere.

-Na jednoj od sjednica izdvojeno je 750 hiljada KM na poticaje za zapošljavanje i samozapošljavanje pripadnika boračkih kategorija. Moram naglasiti da s pripadnicima boračkih kategorija, koje su nažalost u Tuzlanskom kantonu, ali i u Federaciji BiH rascjepkani, uspjeli smo napraviti zajednički sastanak. Njihove zahtjeve pokušavamo uključiti u zakon o boračkoj populaciji koji je nadogradnja federalnog zakona. Takav prijedlog zakona će se vrlo brzo naći i na dnevnom redu sjednice Skupštine TK – najavio je Tulumović.

Poseban rad, dodaje, posvetit će mladima i podršci omladinskim neprofitnim organizacijama, a čiji će cilj biti unapređenje položaja mladih.

– Za ovu namjenu odvojili smo 150 hiljada KM, a najviše sredstava od toga će biti odvojen za podršku stambenog zbrinjavanja mladih. Svoj rad smo posebno posvetili obrazovanju učenika s poteškoćama u razvoju, a u tome nam je najviše pomogla Vlada Federacije BiH – rekao je Tulumović.

U Vladi Tuzlanskog kantona posebno su zadovoljni ostvarenim dijalogom sa svim strukovnim sindikatima u kojima su postigli značajne dogovore za bolji položaj radnika.

Tulumović najavljuje i da će uskoro Univerzitetski klinički centar Tuzla dobiti novog generalnog direktora te se osvrnuo na pitanje zašto Univerzitet u Tuzli već dvije godine nema prorektora.

– Uskoro ćete saznati ko će biti novi direktor UKC-a. Što se tiče prorektora, u ova tri mjeseca se nismo mogli baviti tim problemom. Svakako da ćemo akademskoj zajednici dati zadatak da riješi taj problem. Mi smo tražili da se na katedrama zapošljavaju mladi ljudi, a raspisali su konkurs za vanjske saradnike – kazao je premijer Tulumović.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU