3.8 C
Sarajevo
Četvrtak, 1 prosinca, 2022

Turske kompanije pokazale interes za projekte iz BiH

Agencija za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), Generalni konzulat Bosne i Hercegovine u Istanbulu i Privredna komora Federacije BiH, u suradnji s Privrednom komorom Istanbula (ITO), organizirala je danas u Istanbulu “Bosnia and Herzegovina Investment Day”.

Cilj ovog događaja, kako su naveli iz FIPA-e, bio je da se na pravi način predstave profitabilne prilike i mogućnosti BiH za istanbulske kompanije koje imaju ozbiljne namjere za širenje svog poslovanja izvan Turske.

Predsjednik ITO Šekib Avdagić je istakao odlične kulturne i političke odnose Turske i BiH, te činjenicu da investicijski odnosi nisu na nivou koji je potencijalno moguć i očekivan.

Ambasador BiH u Ankari Bakir Sadović je naglasio spremnost i želju Ambasade i konzulata, te svih institucija u BiH da budu na usluzi turskim investitorima.

Direktor FIPA-e Gordan Milinić, kao glavni organizator, naveo je osnovne usluge koje FIPA pruža investitorima od inicijalnog interesa, organizacije sastanaka, pronalaska lokacija za ulaganje, pa do podrške koju pruža u postinvesticionoj fazi odnosno prilikom procesa reinvestiranja.

Predstavnik FIPA-e Nina Pobrić je predstavila osnovne prednosti BiH za ulaganje, te atraktivne sektore i projekte. Stopa poreza na dobit kompanija u BiH je deset posto, a u Turskoj 22 posto. BiH pruža lakši transport proizvoda na tržište EU, za što su turski investitori zainteresirani, uz korištenje slobodnog trgovinskog režima za regiju i EU. Dat je prikaz ostalih operativnih troškova, strukture radne snage i obrazovnog sistema, te zakonodavsta i reformskih procesa koji se sprovode u BiH.

  Pomozimo malom Mihaelu da ozdravi

Svoja iskustva s poslovanjem u BiH su prenijeli i Muzafer Cilek, počasni konzul BiH u Bursi, vlasnik kompanije Cilek najvećeg proizvođača dječijeg namještaja, zatim Yusuf Dilaver, CEO Turkish Ziraat BH i Murat Unganer suvlasnik Bjelašnica White Apartments Project. Svi privrednici su istaknuli da su zadovoljni poslovnim rezultatima u BiH, da turskih investicija treba biti više u narednom periodu i da poslovne procedure jesu relativno komplikovane, ali ne više nego u svim drugim zemljama svijeta.

Potpredsjednik Privredne komore Federacije BiH Mirsad Jašarspahić je predstavio rad i usluge Komore i podršku koju pružaju kompanijama.

Avdagić i turski privrednici su zaključili da postoje svi preduvjeti da Turska bude, ne 11., već među top pet zemalja investitora, te kako treba nastaviti s organizacijom sličnih događaja u Turskoj.

Predstavnici Ministarstva trgovine Turske obećali su pomoć i stimulanse turskim investitorima koji žele ulagati u BiH, što će doprinijeti povećanju turskih investicija u BiH.

Nakon plenarnog dijela održani su B2B sastanci između predstavnika kompanija iz Bosne i Hercegovine i Turske vezano za trgovinu i investicije. Turske kompanije su pokazale interes za projekte iz BiH i dogovorene su prve posjete BiH. Ove turske kompanije djeluju u metaloprerađivačkom sektoru, sektoru proizvodnje autodijelova, proizvodnje hrane, namještaja, hemijske industrije, turizma, kao i tekstilne industrije.

  Zvizdić i Hostert razgovarali o političkoj situaciji u BiH

Organizaciju događaje je inicirala Privredna komora Istanbula i FIPA s ciljem upoznavanja zainteresiranih turskih kompanija s investicijskim prilikama Bosne i Hercegovine.

Privredna komora Istanbula jedna je od najvećih privrednih komora na svijetu, s registriranim članstvom od 450.000 kompanija.

(FENA) M.L.


Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU