Tužiteljstvo ŽZH podignulo optužnicu protiv Ljubušaka zbog ratnog zločina – TNTportal.ba

Županijsko tužiteljstvo Županije Zapadnohercegovačke u Širokom Brijegu podignulo je optužnicu 11. prosinca protiv Joze Petrovića iz Ljubuškog, zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo – ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, a 13. prosinca optužnicu je potvrdio Županijski sud Široki Brijeg.

Optužnicom se tereti da je za vrijeme rata u BiH i oružanih sukoba između Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i Armije BiH, kao pripadnik vojne policije HVO-a, postupao suprotno pravilima Međunarodnog humanitarnog prava i Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima, koja zabranjuje da se prema ratnim zarobljenicima odnosno pripadnicima oružanih snaga koji su položili oružje nanose ozljede života ili tjelesnog integriteta, kao i povreda osobnog dostojanstva, naročito uvrjedljivi i ponižavajući postupci, a što je i činio, stoji u priopćenju Županijskog tužiteljstva ŽZH.

Navodi se kako je Jozo Petrović u vremenskom razdoblju od travnja 1993. godine do sredine lipnja 1993. godine, u vojnom zatvoru u prostorijama bivšeg MUP-a u Ljubuškom, nečovječno postupao i nanosio ozljede tjelesnog integriteta H.L. i M.Š., ratnim zarobljenicima pripadnicima Armije BiH.

Tijekom istrage prikupljena je opsežna materijalna dokumentacija i saslušan je veći broj svjedoka, a osumnjičeni je ispitan putem međunarodne pravne pomoći.

(Fena)

www.jabuka.tv

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU