10 C
Sarajevo
Subota, 21 svibnja, 2022

  TUZLA/ Masovna edukativna vježba u pružanju prve pomoći (VIDEO)

  Povodom Svjetskog dana prve pomoći u organizaciji Crvenog križa grada Tuzla danas je održana masovna edukativna vježba u pružanju prve pomoći.

  Tom prilikom nekoliko službi zaštite i spašavanja Grada Tuzla demonstrirali su su neke od svojih aktivnosti. Učenici tuzlanskih škola i građani mogli su naučiti kako pružiti prvu pomoć u slučaju katastrofa. Masovna edukativna vježba u pružanju prve pomoći na tuzlanskom Trgu slobode okupila je oko 170 učenika osnovnih i srednjih škola, kao i brojne građane.

  Bila je to prilika da se građani upoznaju s odgovornostima u pripremi i odgovoru na katastrofe. Ekipe prve pomoći Crvenog križa grada Tuzle simulirali su nekoliko vrsta povreda i pojasnili kako se primjenjuju određene vještine iz prve pomoći.

  – Cilj nam je, i to je misija Crvenog križa da naučimo građane da pruže prvu pomoć jer nesreće se dešavaju svugdje, nepredvidivo. Ukoliko ne pružimo prvu pomoć blagovremeno i najstručnija medicinska pomoć će zakasniti. Današnja edukativno-pokazna vježba je pokazala sinhronizaciju nekoliko službi zaštite i spašavanja grada Tuzle i to je ono što može biti ohrabrujuće u slučaju da se desi neka nesreća – izjavio je sekretar Crvenog križa Grada Tuzla Sead Hasić.

  U vježbi su učestvovali i predstavnici Profesonalne vatrogasne jedinice Tuzla, Doma zdravlja, MUP-a TK, KU civilnine zaštite TK, pod pokroviteljstvom Gradskog štaba CZ Tuzla.

  – Moram reći da građani nisu toliko upućeni u osnove prve pomoći i nisu posebno motivirani da pruže pomoć tako da bi edukacija u svakom slučaju dobro došla svima, kao i profesionalcima koji se bave spašavanjem ljudi u hitnim intervencijama – kazala je načelnica Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja u Tuzli Lejla Kuluglija Memišević.

  Tom prilikom na Trgu Slobode u Tuzli članovi Udruženja porodica djece oboljele od leukemije i drugih malignih oboljenja „PIPOL“ organizovali su završnu aktivnost u okviru kampanje „Zlatni septembar“.

  U znak podrške mališanima oboljelim od raka, kao i mladima koji su pobjedili ovu zloćudnu bolest oblikovana je „živa ljudska zlatna vrpca“ koja predstavlja međunarodno priznati simbol borbe protiv raka, nakon čega su u zrak pušteni šareni lampioni želja.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  TNT Portal
  TNT Portalhttps://tntportal.ba/
  TNT Portal donosi najnovije vijesti iz BiH, lokalne vijesti iz BiH, oglase za posao i zanimljive članke.
  DRUGI UPRAVO ČITAJU
  MOŽDA VAS ZANIMA