Tuzla obilježava 20 godina od početka transplant programa

Oblasti kliničke nefrologije, hipertenzije i dijalize te bubrežna transplantacija teme su koje će biti u fokusu Petog nefrološkog kongres s međunarodnim učešćem koji je danas počeo u Tuzli i trajat će do kraja sedmice.

Bosna i Hercegovina se ubraja u evropske zemlje s vrlo niskom stopom bubrežne transplantacije, te je kongresna edukacija iz te oblasti još jedan način da se pokuša povećati broj transplantacija bubrega u BiH, a i da se motivira domaća šira javnost o potrebi darivanja organa i tkiva.

Predsjednica Udruženja ljekara za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju bubrega BiH Halima Resić podsjetila je da je bilo godina kada se radilo između 20 i 25 transplantacija bubrega godišnje, ali u posljednje vrijeme došlo je do zastoja.

Donori su uglavnom članovi porodice koji daju jedan bubreg oboljelom, a operacije se uglavnom rade u Kliničkom centru Tuzla i povremeno u Sarajevu i Banjoj Luci, te Resić ocjenjuje da taj broj transplantacija ne zadovoljava broj pacijenata koji se stalno povećava.

Pacijenti koji su na dijalizi ne mogu biti zadovoljni nabavkom lijekova, a šefica Odjela za nefrologiju, dijalizu i transplantaciju Klinike za interne bolesti Univerzitetsko klinički centar Tuzla Enisa Mešić tvrdi da je to problem dijaliziranih pacijenata i ljekara koji rade s njima.

– No, nama je lakše. Mi možemo promijeniti posao, a za pacijente je to životno pitanje. U subotu ćemo organizirati akciju potpisivanja donorskih kartica te pozivam građanstvo da se ovoj akciji u što većem broju odazove – kazala je Mešić.

Osim zastarjelih aparata nedostaju prostor i stručan kadar, mišljenje je profesorice Mešić te je moguće rješenje u povećanju broja transplantacija, ali ocjenjuje da je to nešto na čemu bi trebala raditi i država. Prema podacima Regionalnog registra u BiH živi 386 pacijenata s transplantiranim bubregom.

Svaki uspješan transplantacijski program je u državi koja je to uredila na najvišem nivou, dodaje Mešić, kao što je to slučaj u Hrvatskoj i Španiji.

Tuzla u ovoj godini obilježava 20 godina od početka transplant programa odnosno 200-tu transplantaciju.

(FENA)

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU