U 153 kontrole zatečeno 36 neprijavljenih radnika

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su 19.01.2022. godine 153 inspekcijske kontrole tzv. akcije na području Sarajevskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog, Bosansko-podrinjskog i Zeničko-dobojskog kantona kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost priređivanja igara na sreću klađenjem, građevinsku djelatnost, trgovinsku, ugostiteljsku, djelatnost proizvodnje i prodaje hljeba i peciva i druge djelatnosti. 

Cilj kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 36 neprijavljenih radnika,  53 obveznika koji nisu izdavali fiskalne račune, 4 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 5 objekata koji su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćeno je 29 objekata i podnesena su 83 prekršajna naloga  s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 175.700,00 KM.

Cilj Porezne uprave FBiH nije kažnjavanje obveznika, već je cilj da svaki porezni obveznik ispunjava svoje obaveze, da ih dobrovoljno prijavi i plati, da prijavi svakog radnika, zato molimo porezne obveznike da obaveze izvršavaju blagovremeno, da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, da izdaju račune i evidentiraju promet i da posluju u skladu s važećim propisima, jer je to najbolji i najsigurniji način poslovanja.

Cilj Porezne uprave FBiH je, da svoj novac porezni obveznici koriste za svoj razvoj, za isplatu plaća zaposlenicima, a ne da teško zarađeni novac troše na plaćanje kazni i kamata.

Porezna uprava FBiH želi biti partner poreznim obveznicima i graditi transparentne odnose zasnovane na važećim zakonima.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU