U 35 osnovnih škola KS koje imaju produženi boravak uspostavljen HACCP sistem

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo je uspješno realiziralo projekt rekonstrukcije i opremanja školskih kuhinja u ukupno 35 osnovnih škola tokom protekle i ove godine.
Kako navode iz ovog ministarstva, sada je u svim školama koje imaju produženi boravak uspostavljen HACCP sistem u rukovanju s hranom.
“Školski HACCP timovi u još 20 osnovnih škola uspješno su završili edukacije koje su realizirane u toku ove godine, te je tim povodom uprličena dodjela priznanja.
Naš cilj do kvalitetnog, sigurnog i cjenovno prihvatljivog obroka za svakog učenika u Kantonu Sarajevo je još bliže”, navode iz Ministarstva.
Pojašnjavaju da provjeru sigurnosti hrane mora organizirati i primjenjivati svaki subjekt koji dolazi u kontakt s hranom. To uključuje nadzor nad sirovinama, fazu pripreme,  transporta i posluživanja. Školski timovi uključujući i rukovodstvo škole moraju imati potrebna znanja o ključnim rizičnim tačkama.
Projekt pod nazivom “Nova školska užina” i projekt rekonstrukcije i opremanja kuhinja u 35 osnovnih škola, te HACCP edukacije je uspješno završen. HACCP ekspertica Merima Mašić, koordinatorica projekata u ime Ministarstva, predstavila je njihove rezultate.
Izvršena je rekonstrukcija objekata, nabavljen profesionalni inoks kuhinjski namještaj i montirani kuhinjski aparati. Paralelno s tim, u školama su formirani školski HACCP timovi, a završena je i HACCP edukacija.
“Naš primarni cilj je usmjeriti se prema organskoj ishrani, podržavati kratke prehrambene lance, sarađivati s lokalnim poljoprivrednim proizvođačima, unaprijediti okvir za prerađivače hrane, te održavati stalni nadzor nad kvalitetom, nutritivnim sadržajima i sigurnošću svakog obroka“, istaknula je ovom prilikom ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota-Muminović.
Svečanoj dodjeli priznanja prisustvovao je i predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić koji je tom prilikom potcrtao opredjeljenje Kantona Sarajevo da stalno radi na unapređenju kvaliteta života naših sugrađana, te da posebno mjesto takvoj politici zauzimaju djeca i porodice.

www.tvsa.ba

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU