U 42 kontrole na području Srednjobosanskog kantona zatečeno 18 radnika na crno – Bug.ba

Kantonalni porezni ured Novi Travnik je u protekla dva dana izvršio 42 inspekcijske kontrole zakonitosti poslovanja poreznih obveznika na području Travnika, Novog Travnika, Viteza, Kiseljaka, Fojnice, Busovače, Jajca, Bugojna i Gornjeg Vakufa-Uskoplja.

Iz Porezna uprava Federacije BiH su naveli da su kontrolama bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost proizvodnje obuće, trgovine, ugostiteljstva i priređivanja igara na sreću.

Predmet kontrola bila je provjera poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno.

Njihovo saopćenje prenosimo u cijelosti:

“U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 18 neprijavljenih radnika, 8 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnih uređaja, 1 obveznika koji nije imao instaliran fiskalni uređaj i 2 obveznika koji nisu imali odobrenje za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja zapečaćena su 3 objekta, doneseno je 15 rješenja o zabrani obavljanja djelatnosti i izdat 41 prekršajni nalog s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 88.850,00 KM.

Porezna uprava Federacije BiH – Kantonalni porezni ured Novi Travnik će nastaviti aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije i u narednom periodu i poziva porezne obveznike kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima”, navodi se u saopćenju iz Porezne uprave Federacije BiH.


bug.ba

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU