6 C
Sarajevo
Ponedjeljak, 29 studenoga, 2021
Još

  U antidoping operaciji ‘Viribus’ zaplijenjeno 24 tone steroida

  ()

   U EUROPOL-ovoj velikoj operaciji kodnog naziva „Viribus“ usmjerenoj protiv prometa doping susptancama i lažnim lijekovima, zaplijenjeno je 24 tone steorida.

  Rezultati operacije „Viribus“ su impozantni: zaplijenjeno je 3,8 miliona zabranjenih supstanci i lažnih lijekova (uključujući doping supstance, suplemenata, lijekova i sportskih dodataka prehrani).

  Potom, razbijeno je 17 organiziranih grupa, detektirano i zatvoreno devet ilegalnih laboratorija, uhapšene 234 osumnjičene osobe, otvoreno 839 krivičnih slučajeva, prijavljeno je više od 1.000 osoba zbog proizvodnje, stavljanja u promet i upotrebe doping supstanci.

  U akciji je učestvovala i Agencija za antidoping kontrolu Bosne i Hercegovine u saradnji sa 32 države, INTERPOL – om, Zajedničkim istražnim centrom (JRC), Europskim uredom protiv prevara (OLAF), Svjetskom antidoping agencijom (WADA).

  Operacija obavljena pod vođstvom italijanskih karabinijera i Financijske jedinice grčke policije je najveća svjetska akcija ovog tipa ikad i uime Bosne i Hercegovine aktivnosti je koordinirao pomoćnik direktora Agencije za antidoping kontrolu Amir Avdagić, zajedno sa predstavnicima Granične policije BiH i Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

  Cilj operacije je bio zatvaranje tajnih laboratorija: detektirano je i zatvoreno devet, zaplijenjeno gotovo 34 tone steroidnog praha, a  obavljeno je 1.357 doping testova i provjera na raznim sportskim takmičenjima.

  Operacija je utvrdila da trgovci na veliko uvoze ogromne količine steroida kako bi opskrbili ilegalno tržište, da amaterski sportisti, biciklisti i bodibilderi kupuju manje pakete steroida, uglavnom iz Azije ili istočne Europe, kako bi ih distribuirali u teretanama.

  Također je utvrđeno pojačano korištenje društvenih mreža za reklamiranje, promociju i prodaju doping supstanci, a kontinuiran je rast neovlaštenih i nereguliranih online apoteka, naročito na „dark webu“, te je veća upotreba dopunjivih kreditnih kartica i kriptovaluta za plaćanje usluga.

  Zadnjih 20 godina upotreba anaboličkih steroida je značajno porasla. Trgovina doping susptancama je uobičajeno decentralizirana i vrlo fleksibilna, otvorena za svakog ko ih želi naručiti putem interneta ili otputovati u državu u kojoj se one proizvode i kupiti ogromne količine od ovlaštenih proizvođača. Uglavnom konačni konzumenti, obično bodibilderi i ovisnici o vježbanju, određuju konačnu šemu trgovine.

  Anabolički steroidi se koriste za povećanje izdržljivosti i performansi, redukciju tjelesne masti i stimulaciju rasta mišića. Međutim, korisnici riskiraju srčani udar, obolijevanje od arterioskleroze, oštećenja reproduktivnog sistema, jetre, bubrega, te raka, saopćeno je iz i Agencije za antidoping kontrolu BiH.

  (FENA)


  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  NAJNOVIJE VIJESTI
  Možda vas zanima I OVO