-0.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 29 siječnja, 2023

U Austriji proradila najveća hibridna zelena elektrana

Najveći austrijski operater za obnovljive izvore energije, bečka elektroprivreda Wien Energie završio je dva velika projekta zaštite klime u Donjoj Austriji.

Vjetrolektrana Trumau sa osam vjetroturbina i solarna elektrana u neposrednoj blizini zajedno će proizvoditi više od 37 megavata zelene električne energije za 17.400 domaćinstva, što zadovoljava čak i deset puta veću potrebu za ovim energentom.

Oba postrojenja zajedno čine najveću zelenu hibridnu elektranu u Austriji sa održivom proizvodnjom energije iz vjetra i sunca.

Hibridna elektrana usmjerava zelenu električnu energiju u zajednički dalekovod. Vjetroelektrana i solarna elektrana “komuniciraju” zajedno na način da je upravljanje sistemima koordinisano, a dalekovod optimalno iskorišten.

  • Kombinovana proizvodnja zelene električne energije iz energije vjetra i sunca je posebno efikasna i štiti električnu mrežu. Sa ovim elektranama dosljedno nastavljamo naš put do klimatske neutralnosti do 2040. godine – objašnjava Michael Strebl, izvršni direktor Wien Energie.

Kompanija je u obje elektrane uložila oko 46 miliona eura. Vjetroelektrana ukupne snage od 27,6 megavata je građena od proljeća 2022., a u projekat je bilo uključeno i lokalno stanovništvo, prije svega u pogledu tehničkih aspekata kao što su veličina elektrane i udaljenost od naseljenog područja.

  Napravite Pametan potez! na vrijeme

Ove godine Austrija će dodatno ubrzati proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora. Planirana je izgradnja 50 postrojenja snage od preko 30 megavata na gradskim površinama i na zemljištu u vlasništvu Wien Energie, kao što je izgradnja najveće solarne nadstrešnice za automobile na prostoru parkinga gradske elektrane Simmering.

Protekle godine su u glavnom gradu Austrije puštene u rad 43 solarne elektrane i osam vjetroturbina koje zajedno proizvode oko 80.000 megavati zelene električne energije, što zadovoljava godišnje potrebe za električnom energijom oko 40.000 bečkih domaćinstava, saopćio je Eurocomm-PR Sarajevo.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU