U BiH povećan broj srčanih udara zbog vrućina

0
64

U Mostaru je u utorak u 15 sati u Meteorološkoj stanici Bijeli Brijeg izmjerena temperatura od čak 39 stepeni! Naravno, riječ je o temperaturi izmjerenoj u hladu, dok je na asfaltu živa u termometrima prelazila i više od 45 °C!, piše Večernji list BiH.

Situacija je u utorak, ali i ostalih dana ove sedmice, kad je izmjereno 37 °C, za sve one koji su bili prisiljeni izlagati se suncu, bila nepodnošljiva. Za razliku od Mostaraca, koji su utočište od vrućine tražili u debeloj hladovini i u klimatiziranim prostorijama, brojni turisti šetali su starom gradskom jezgrom, osvježavajući se vodom i sladoledom.

I u mostarskoj Hitnoj pomoći bilježe veći broj intervencija u odnosu na prethodne dane, a građani se uglavnom žale na vrtoglavicu, slabost i povišen tlak. – U Odjelu za hitnu medicinsku pomoć povećan je broj intervencija, a pretežno se radi o dehidraciji, sunčanici, vrtoglavici, mučnini, općoj slabosti, a i veći je broj infarkta – kazala je Ines Popovac, glasnogovornica Doma zdravlja Mostar.

Hronični bolesnici, starije osobe i mala djeca trebaju posebno biti na oprezu i poduzeti sve mjere predostrožnosti da bi izbjegli neželjene posljedice koje nose ovakve temperature. Liječnici preporučuju da tijekom trajanja visokih temperatura građani piju puno tekućine, a po mogućnosti i da se hrane dijetalno, što uključuje više svježih namirnica. Dodaju da se vodi računa o pravilnom skladištenju hrane, posebno jaja, mlijeka i mesa, a savjetuje se laganija odjeća te izbjegavanje duljeg boravka na otvorenom i korištenje kreme sa zaštitnim faktorom.

Posebno upozoravaju na prilagođavanje temperature klimatiziranih prostorija, a preporuka je od 7 do 10 °C razlike između temperature koja vlada vani i u zatvorenoj prostoriji. Onima koji rade na otvorenom savjetuje se da odgode teže fizičke poslove.

Iako je u Mostaru izmjeren ovogodišnji temperaturni rekord, ovakve temperature za juli uobičajene su u gradu na Neretvi. Kad je riječ o rekordima, najveća temperatura izmjerena u Mostaru u posljednjih 20 godina iznosila je 43,3 °C i izmjerena je 24. augusta 2007.

Satelitska agencija EU-a objavila je da je juni 2019. bio najtopliji mjesec ikad zabilježen na Zemlji. Podaci su pokazali da su prosječne temperature u Europi za juni 2019. bile više za 2 °C od normalnih vrijednosti, tako da je ovogodišnji juni postao najtopliji od svih dosadašnjih. Stručnjaci su rekli da su klimatske promjene dovele do obaranja temperaturnog rekorda i prošle sedmice.

0 0 Glasovi
Article Rating
Pretplatite se
Obavijesti o
guest
0 Komentari
Ugrađene povratne informacije
Pogledajte sve komentare