U Bosni i Hercegovini proizveden prvi 3D štampač

Igor Marković je diplomirani inžinjer mašinskih nauka iz Banja Luke koji je odlučio profesionalnu karijeru zasnovati u svojoj zemlji i gradu, inovativnim i ambicioznim pristupom nauci sa znanjem koje je stekao kroz obrazovanje.

Magistarsku tezu na kojoj trenutno radi pretvorio je u malu kompaniju u kojoj je ove godine dizajniran, projektovan i proizveden prvi 3D štampač u regionu i Bosni i Hercegovini.

– Nakon što smo razvili mehanički, softverski i sistem upravljanja u regionu je proizveden prvi TITAN 3D printer koji je svoju primjenu našao u arhitekturi, mašinstvu, medicini, obrazovanju, aeronautici, informatici, modeliranju, metalurgiji, te svim granama koje imaju potrebu za izradu različitih fizičkih formi – izjavio je Marković za Fenu.

Prva serija TITAN ATLAS 3D printera primjenjiv je za izradu dijelova od plastike visoke preciznosti i raznih mehaničkih karakteristika koje u zavisnositi materijala ovaj 3D printer može da ispiše.

Detaljne makete u građevinarstvu, funkcionalni dijelovi mašinskih sklopova u maloserijskoj proizvodnji, individalno prilagođena ortopedska pomagala za osobe sa invaliditetom, izrade maketa aviona, umjetničke skulpture i oblici, nakiti, sve to prema ličnim željama i mašti klijenta TITAN ATLAS 3D printer pretvara u djela.

– Ovo je prvi 3D printer koji je u svoj vizualni identitet implementirao interaktivnu Neopixel rasvjetu. Ova rasvjeta ne doprinosi samo vizualnom identitetu, već je napravljena tako da bude interaktivnog karaktera i komunicira sa korisnikom pružajući mu određene informacije. Ovo znači da rasvjeta komunicira sa korisnikom na taj način što mijenja boje i motive u zavisnosti od određenih dešavanja na 3D printeru – izjavio je Marković.

U maloj kompaniji koju su pokrenuli mladi ljudi može se dobiti željeni prototip tražene ideje jer vrše uslužno 3D printanje, ali i edukacije za rad na ovim štampačima. Servisiraju 3D štampače širom BiH i regiona, a zastupnici su i nekih vodećih svjetskih proizvođača za BiH.

Protekla godina za mladi tim inžinjera bila je više nego uspješna, pa za naredni period imaju velike planove.

– Želimo da se probijemo na inostrano tržište i stanemo rame uz rame sa već zastupljenim brendovima 3D printera. Što se ove intencije tiče tu smo već razvili proizvod koji svojim karakteristikama premašuje određene konkurente iz iste kategorije – izjavio je Marković.

Njegova želja i ambicija nije odlazak iz Bosne i Hercegovine jer dobra ideja sa malim ulaganjem omogućila mu je uspjeh i dala priliku za napredak. 

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU