U Brčkom predstavljena poslovna inicijativa u vrijednosti od 500 miliona KM

Najveći investitor u prehrambenoj industriji BiH i najveći strani investitor u Brčko distriktu – BiH Studen Grupa predstavila je u ponedjeljak poslovnu inicijativu u vrijednosti od 500 miliona maraka koja će omogućiti potpuni rast i razvoj poslovnog ambijenta u Brčkom i kvalitetu života građana Distrikta, ali i cijele regije, piše Akta.

Na prezentaciji naziva “Poslovna inicijativa za sveobuhvatno poboljšanje poslovnog ambijenta i standarda života u Brčko distriktu BiH” Studen Grupa predstavila je potencijale i prostor za vraćanje Brčko distrikta na kartu atraktivnih poslovnih lokacija s bogatim sadržajem.

“Ovako značajna poslovna inicijativa, koja predviđa više od 4.000 radnih mjesta i ulaganje od 500 miliona maraka moguća je samo uz međusobnu podršku i suradnju s nadležnim institucijama, koja je na kraju i ključna za ovakve projekte. Investicijska privlačnost neizostavno se svodi na jednostavnu i efikasnu suradnju stranih i domaćih investitora s funkcionalnim sistemom i stabilnim okruženjem koje omogućava brzu realizaciju poslova”, kazao je predsjednik Uprave Studen Grupe Ilija Studen.

On je u toku prezentovanja istakao važne segmente za razvoj procesne industrije i proizvodnje, ali i način podizanja standarda i kvaliteta života svih stanovnika Distrikta.

“Mora se popraviti kvalitet života, a da bi se to popravilo to mora biti ekonomski opravdano ulaganje i zato smo došli do toga da u Brčkom treba razvijati i turizam sa svim elementima, poljoprivredu i voćarstvo i to s jasnim principima gdje i na šta se fokusirati i za šta imamo tržište. Nakon toga treba napraviti adekvatan urbani razvoj čime se diže kvalitet grada na svaki mogući način i onda da se kroz poslovne zone, slobodne zone, logistiku dovedu po jednom konceptu i strani i domaći investitori. To je projekat obuhvatan i on bi mogao početi sljedeće godine i obuhvata perspektivu sljedećih pet do deset godina razvoja”, pojasnio je Studen.

Prezentaciji su prisustvovali prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Michael Scanlan, poslanici u Skupštini Brčko distrikta BiH i članovi Vlade Brčko distrikta BiH, kao i predstavnici realnog sektora.

Prezentacija je nastala iz tendencije da se razviju snažnije veze između svih interesnih strana u Distriktu, institucija, privrede i građana kako bi se zajedničkim nastupom predstavili poslovni potencijali u Brčko distriktu BiH s ciljem unapređenja poslovnog i životnog ambijenta.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić rekao je da je prezentacija šansa za stvaranje općih uslova i brži privredni razvoj Brčko distrikta BiH.

“Ovo je prilika da učinimo nešto na privrednom razvoju Distrikta i da spriječimo odlazak mladih s ovih prostora. Nakon ove prezentacije treba odmah početi raditi i formirati koordinaciona tijela po pitanju konkretnih projekata, ali i da prilagođavamo zakone i ostale propise potrebama investitora na prostoru Distrikta. Siguran sam da ćemo prepoznati jedan opći interes i priliku da radimo u interesu građana Brčko distrikta BiH”, kazao je Milić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić istakao je da će zakonodavni okvir biti izanaliziran od strane poslovne zajednice zajedno s Vladinim odjeljenjima kako bi se došlo do najkonkretnijih rješenja koja bi ubrzala proces investiranja i ulaganja u Brčkom.

“Mi ovo vidimo kao jednu od posljednjih šansi za značajniji iskorak u razvoju Distrikta, podizanja kvaliteta života i buđenja neke perspektivnosti koja je neophodna u osjećanjima ljudi, a sve da bi našli razloga da ostanu ovdje, grade budućnost za sebe i svoje porodice”, naglasio je Kadrić.

Sanela Hadžajlić, predsjednica Privredne komore Brčko distrikta BiH, kazala je da je potrebno napraviti ambijent kako bi privrednici osjetili benefite Brčko distrikta BiH kao zajednice u kojoj mogu da ulažu.

“Privredi Distrikta je potrebna jedna inicijalna kapisla kako bi se krenulo u razvoj privrede, u poboljšanju kompletnog života tako da je Privredna komora osjetila i shvatila da je ovo posljednji momenat. Nastojimo da privučemo što veći broj investitora kako domaćih tako i stranih, da zadržimo omladinu koja masovno odlazi iz Distrikta. Definitivno treba mijenjati kompletnu situaciju kako bi i privrednici osjetili benefite Brčko distrikta BiH kao zajednice u kojoj mogu da ulažu”, kazala je Hadžajlić.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU