U četvrtak prisjećanje na stradale Bošnjake iz općine Travnik

Manifestacija prisjećanja na stradanje Bošnjaka s područja općine Travnik, u odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine, bit će održana u četvrtak u Velikoj Bukovici, u blizini Travnika.

Kako je kazao Munir Karić, iz Organizacijskog odbora manifestacije, cilj je odati počast žrtvama i podsjetiti na stradanje Bošnjaka s područja Travnika, te “podsjetiti na travničke brigade Armije RBiH koje su dale nemjerljiv doprinos u odbrani i oslobađanju BiH”.

– Ovo je prilika da odamo počast i priznanje svima koji su dali živote za slobodu, nezavisnost i suverenitet države BiH, kao i porodicama šehida, ratnim vojnim invalidima, demobilisanim borcima Armije RBiH i civilnim žrtvama rata – kazao je Karić.

Kako je rečeno, u proteklom ratu poginulo je 529 pripadnika Armije RBiH i 49 civila iz općine Travnik, dok su 602 osobe danas na evidenciji ratnih vojnih invalida.

U okviru manifestacije, predviđeno je klanjanje podne-namaza, Hatma-dova, te polaganje cvijeća na spomen-obilježju u Velikoj Bukovici.

Kako su naveli organizatori, manifestacija će biti održana uz poštivanje propisanih mjera za sprječavanje širenja koronavirusa, a prisustvovat će joj samo pozvani gosti.

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU