U cilju pomoći privredi, nova smanjenja parafiskalnih nameta

OdlomakShortcodes

 

Na prijedlog Ministarstva privrede, Vlada Kantona Sarajevo je na današnjoj sjednici utvrdila Prijedlog zakona o dopuni Zakona o turizmu Kantona Sarajevo, te ga uputila u skupštinsku proceduru.

Obzirom da se radi o hitnoj mjeri pomoći privredi te da ovaj Zakon nije obiman, Vlada je predložila da se isti usvoji po hitnom postupku.

Ova dopuna Zakona podrazumijeva umanjenje iznosa plaćanja članarine Turističkoj zajednici za 50 posto, odnosno sa dosadašnjih 0,05 posto na 0,025 posto.

“Cilj ovog umanjenja članarine je rasteretiti privredu, ali i omogućiti Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo, kojoj je ova članarina direktan prihod, da dio tih sredstava iskoristi za promociju turističkih potencijala Kantona Sarajevo i druge vidove poslovanja”, istakao je ministar privrede KS Adnan Delić.

Kazao je da je Vlada KS opredijeljena da smanjenjem parafiskalnih nameta na neki način olakša poslovanje privrednim subjektima koji su, zbog zdravstvenih mjera koje provode krizni štabovi, pretrpjeli i još uvijek trpe velike posljedice u poslovanju, iako je i sama Turistička zajednica pretrpjela značajne negativne posljedice, što se može vidjeti i po uplatama članarina koje su od početka pandemije, iz mjeseca u mjesec bivale sve manje, te je iznos uplaćenih članarina u 2020. godini manji za 37,61% u odnosu na 2019. godinu.

TNTPortal

Izvorni članak

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU