U Crnoj Gori očekuju bolju ljetnju sezonu – TNTPortal

Proces vakcinacije u regionu i svijetu daje nadu turističkim organizacijama, hotelijerima i ugostiteljima u Crnoj Gori da će predstojeća ljetnja sezona biti bolja od prošlogodišnje, a očekivanja su da će ove godine imati 50 odsto prometa od onog koji je ostvaren rekordne 2019. godine.

Predsjednik opštine Bar Dušan Raičević ističe i da je prepoznat apel predstavnika turističkog sektora da turistički radnici u Crnoj Gori budu uvršteni u primarnu kategoriju za vakcinaciju čime se, kaže, šalje dodatna poruka da je Crna Gora bezbjedna destinacija za ljetovanje.

“Izazovna turistička sezona u godini iza nas. Ove godine, prije svega poštujući sve ono što nosi trenutna epidemiološka situacija, a koja je značajno poboljšana u prethodnih nekoliko nedjelja i mjeseci, stvaraju se jasne pretpostavke da turistička sezona 2021. bude održana u značajno boljem obimu nego što je bila prethodna”, rekao je Raičević u Baru novinarima iz Srbije.

Između ostalog, bolju turističku sezonu očekuje i zbog činjenice da je turistima iz Srbije omogućen slobodan dolazak u Crnu Goru, bez PCR testa ili potvrde o vakcinaciji.

“Crna Gora dočekuje turiste iz Srbije raširenih ruku”, kaže Raičević.

Kada je riječ o saobraćaju, Raičević navodi da će se u narednom periodu raditi na jačoj promociji željezničkog saobraćaja pruge Beograd – Bar, kako bi se i na taj način turisti iz Srbije vratili u Bar i Crnu Goru.

“Isto tako, naša putna saobraćajna infrastruktura u prethodnim godinama je značajno unaprijeđena i stvorene su jasne pretpostavke da turisti mogu sigurno i bezbjedno da doputuju u Bar i Crnu Goru”, rekao je Raičević.

Govoreći o turističkoj ponudi Bara, Raičević navodi da je Bar poznat kao destinacija za pasivni odmor i dodaje da je tokom prethodne godine mnogo urađeno na promociji drugih vidova turizma u toj opštini, naročito kada je riječ o planinarenju, kanjoningu i etno turizmu.

Direktorka Nacionalne Turističke organizacije Crne Gore Ana Tripković-Marković kaže da je za ovu ljetnju sezonu sada mnogo više optimističnija nego što je bila zimus, a najviše zbog početka globalnog procesa vakcinacije.

“Epidemiološka situacija je bolja iz dana u dan, mi smo u stalnom kontaktu sa privredom i najave za ovu sezonu su dobre. Takođe, radi se intenzivno na uspostavljanju međunarodnog avio- saobraćaja”, rekla je Tripković-Marković.

Kada je riječ o avio-saobraćaju sa Srbijom, Tripković-Marković navodi da je on dobro uspostavljen, a da će biti još više letova kada novoosnovana crnogorska aviokompanija počne sa letovima u junu.

Ističe i da je od privrednika i turističkih organizacija dobila uvjeravanje da će za ovu sezonu ostaviti cijene na nivou koje su bile tokom 2020. godine i dodala da je riječ o sniženim cijenama u odnosu na godine prije korone.

“Očekujem da će cjenovna politka u Crnoj Gori biti u skladu sa globanom situacijom”, kaže direktorka Nacionalne TO.

Direktor Turističke organizacije Bar Emil Kukalj navodi da je prošla godina bila krizna za turizam opštine Bar i cijele Crne Gore.

“U odnosu na 2019. koja je bila rekordna godina za turizam naše opštine, prošle godine je ostvaren značajan pad u odnosu na broj turista i noćenja koji je iznosio više od 80 odsto”, rekao je Kukalj.

Dodaje da su prva dva mjeseca 2020. bila uspješna i da je tada sve govorilo da će to biti još jedna uspješna sezona, a onda se, podsjeća, pojavila epidemija koja je zaustavila cio svijet.

“Vjerujemo da će ovo biti godina umjerenog oporavka turizma u našoj opštini. Turistički radnici su prioritet za vakcinaciju, došlo je do pada broja zaraženih, mjere se uglavnom poštuju i jedna realistična procjena je da možemo ostvariti 50 odsto prometa koji je ostvaren u 2019. godini”, ističe Kukalj.

Navodi da to nije cifra koja je previše optimistična, ali da jeste realna.

“U ovoj situaciji, ne možemo očekivati rekorde koji su bili prije korone”, dodaje Kukalj.

Menadžer hotela “Princes” u Baru Ljiljana Lukšić, takođe, ističe da je zbog epidemije turizam jedan od sektora koji je doživio najveću krizu u protekloj godini, te da cifre od prošle i 2019. ni ne mogu da se porede.

“Konkretno, u našem hotelu Princes u Baru mi smo dostigli svega desetak odsto onog prometa koji smo imali 2019. Jako teška godina, nadamo se da će ova biti mnogo bolja nego prethodna”, kaže Lukšić.

Ističe da su oni preuzeli sve korake koje su mogli kako bi privukli potencijalne turiste, a najviše se, dodaje, baziraju na zemlje regiona, a to su Srbija i Bosna i Hercegovina.

“Veliku nadu polažemo u vakcinaciju kako domaćeg stanovništva tako i turista. Mislim da je u tome jedan veliki potencijal da probudimo turizam i da ga vratimo na ekonomsku mapu u regionu i svijetu”, zaključila je Lukšić.

TNTPortal

Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU