U Engleskoj bez sporta do 1. juna

Profesionalni sport neće se nastaviti u Velikoj Britaniji prije 1. juna, čak ni iza zatvorenih vrata, saopćila je britanska vlada.

Nakon što je premijer Boris Johnson u nedjelju kritiziran zbog izazivanja zabune, tokom televizijskog izlaganja plana opreznog popuštanja mjera protiv korono virusne krize, danas je izdao dokument na 50 stranica s detaljnim uputama, prenosi Hina.

U dokumentu se navodi da drugi korak u ublažavanju mjera neće započeti prije 1. juna, kada će “neki kulturni i sportski događaji iza zatvorenih vrata biti dopušteni samo za televizijske i radio emisije”, čime se smanjuje rizik od povećanih kontakata”.

Nove smjernice znače da će Premier liga imati zeleno svjetlo za nastavak sezone 12. juna, kao što je ranije predloženo, ali uz uvjet da klubovi tako odluče glasanjem.

Ako plan ponovnog pokretanja lige prihvati potrebnih 14 klubova, očekuje se nastavak sezone.

Završetak sezone
Prvobitni plan je bio da se utakmice igraju na brojnim neutralnim stadionima širom zemlje, međutim na video sastanku održanom u ponedjeljak, šest klubova među kojima su najglasniji bili Aston Villa, Watford i Brighton, bili su protiv igranja na neutralnim terenima i umjesto toga željeli su zadržati prednost domaćeg terena, čak i bez gledatelja.

Međutim, postoji opći konsenzus da će sezona biti završena na ovaj ili onaj način kada je to sigurno moguće, jer Engleska želi slijediti Njemačku, a ne Holandiju i Francusku koje su okončale natjecanja.

Premier liga je suspendirana 13. marta, a do kraja prvenstva ostalo je devet kola, tačnije 92 utakmice.

Liverpool vodi sa 82 boda, ispred Manchester Cityja (57) i Leicester Cityja (53).

Objavi oglas za posao
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU