U Evropi i centralnoj Aziji ekonomije zemalja u razvoju ponovo u porastu

Ekonomije rastućih i zemalja u razvoju u regionu Evrope i centralne Azije ove godine će, prema očekivanjima, ostvariti rast od 3,6 posto, zahvaljujući oporavku izvoza i stabilizaciji cijena industrijskih proizvoda, što djelimično neutrališe ponovno rasplamsavanje pandemije krajem 2020. i skorašnje izbijanje novih slučajeva, navedeno je u danas objavljenom izdanju ažuriranog ekonomskog izvještaja Svjetske banke (WB).

Istaknuto je da će umjeren rast u 2021. usljediti nakon kontrakcije od dva posto u 2020. zbog poremećaja prouzrokovanih COVID-19. Ekonomski pad je bio manji od predviđenog usljed oporavka Turske, koji je bio snažniji od predviđenog, i otpornosti Rusije, kao dvije najveće ekonomije u regionu.

Oporavak industrijske proizvodnje, povećana izvozna potražnja, veće cijene roba i fiskalna i monetarna podrška doprinjeli su ostvarivanju ovakvog rezultata. Najteže su pogođene ekonomije koje u velikoj mjeri zavise od usluga i turizma, imajući u vidu da su mjere socijalnog distanciranja i ograničenja kretanja dovele do trajnijeg slabljenja.

Očekuje se da će stopa regionalnog rasta dostići 3,8 posto u 2022., kako efekti pandemije budu postepeno slabili a trgovina i investicije ubrzavale rast. Takvi izgledi su ipak veoma neizvjesni i rast može biti niži ukoliko iščezavanje pandemije potraje duže nego što se očekuje; postoje kašnjenja u vakcinaciji, uslovi eksternog finansiranja se pogoršavaju usljed globalnog rasta kamatnih stopa ili pogoršanja raspoloženja investitora, kao i usljed geopolitičkih tenzija.

Također, očekuje se da će pandemija poništiti makar pet godina rasta prihoda po glavi stanovnika u nekoliko ekonomija u regionu i povećati broj siromašnih, u velikoj mjeri usljed gubitka radnih mjesta. U cjelosti, uprkos oporavku rasta, oporavak bruto domaćeg proizvoda po glavi stanovnika u regionu je blaži i ispod trenda prije pandemije, saopćeno je iz Svjetske banke.

TNTPortal / FENA

Izvorni članak

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU