21.6 C
Sarajevo
Petak, 1 srpnja, 2022

  U FBiH ove godine nije zabilježen nijedan slučaj hepatitisa A

  Iako se epidemija hepatitisa A ili zarazne žutice posljednjih mjeseci pojavila u nekoliko zemalja, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH (ZZJZ FBiH) potvrdili su kako ove godine u Federaciji BiH nije zabilježen nijedan slučaj.

  – U razdoblju od 2017. do 2021. godine ukupno je bilo 12 prijavljenih slučajeva virusnog hepatitisa A ili zarazne žutice u FBiH. U 2017. godini to su bila četiri slučaja, i to u Tuzlanskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji. U 2018. godini bila su prijavljena tri slučaja virusnog hepatitisa A u Sarajevskoj i Zapadnohercegovačkoj županiji, dok je u 2019. godini zabilježeno pet slučajeva u Županiji Središnja Bosna, Sarajevskoj i Hercegovačko-neretvanskoj županiji – kazali su iz Zavoda u izjavi za Fenu.

  Ističu da u protekle dvije godine na području Federacije BiH nije bilo prijavljenih slučajeva virusnog hepatitisa A, kao ni u tekućoj 2022. godini, zbog čega nema razloga za zabrinutost.

  – S obzirom na to da nemamo registriran nijedan slučaj oboljenja virusnog hepatitisa A na području FBiH nema razloga za zabrinutost, no ističemo važnost prevencije, nadzora i poduzimanja pravovremenih mjera u slučaju pojave epidemije – dodali su.

  Kada je riječ o utjecaju ove bolesti na djecu, pojasnili su da djeca rjeđe razvijaju težu kliničku sliku, dok simptomi mogu biti toliko blagi da ostaju neprimijećeni.

  – Ali, djeca mogu zaraziti druge osobe prije i nakon što simptomi počnu. Najčešći simptomi hepatitisa kod djece su povišena temperatura, tamniji urin, blijed feces, svrab, bol u mišićima, mučnina, umor, gubitak apetita, bol u stomaku. Roditelji, osoblje u školama i zdravstveni radnici trebaju obratiti pažnju na simptome žutice – upozoravaju iz Zavoda.

  Također navode kako je hepatitis A upala jetre uzrokovana virusom, koja može uzrokovati blage do teške bolesti.

  Oporavak može trajati mjesecima

  – Prenosi se konzumiranjem kontaminirane hrane ili vode, kao i izravnim kontaktom sa zaraženom osobom. Za razliku od hepatitisa B i C, hepatitis A ne uzrokuje kroničnu bolest jetre, ali može uzrokovati iscrpljujuće simptome te vrlo rijetko fulminantni hepatitis, odnosno akutno zatajenje jetre, što može dovesti do smrtnog ishoda. Virus hepatitisa A prenosi se prvenstveno fekalno-oralnim putem, odnosno kada nezaražena osoba unese hranu ili vodu koja je kontaminirana fekalijama zaražene osobe – objasnili su iz Zavoda.

  Dodaju kako se u obiteljima to može dogoditi ako jedan član obitelji zaraženim rukama priprema hranu za ostale članove.

  Također ističu da epidemije virusnog hepatitisa A mogu biti povezane s neadekvatno pročišćenom vodom, neadekvatnim sanitarnim uvjetima, lošom osobnom higijenom, a da se virus može prenijeti i bliskim fizičkim kontaktom.

  – Kada je riječ o liječenju zarazne žutice, ono je uglavnom usmjereno na održavanje odgovarajuće i nutritivne ravnoteže, uključujući i nadoknadu tekućine koja je izgubljena zbog povraćanja i proljeva. Pacijentu se savjetuje odmor, a hospitalizacija je neophodna samo u slučaju akutnog  zatajenja jetre – podvukli su.

  Uz to, iz Zavoda pojašnjavaju kako je oporavak uglavnom spor i može trajati tjednima ili mjesecima te da se u tom razdoblju pacijentu savjetuje izbjegavanje lijekova kao što su paracetamol i lijekova protiv povraćanja.

  – Razdoblje inkubacije virusnog hepatitisa A obično je između 14 i 28 dana. Klinička slika kod bolesnika varira od blaže do teže kliničke slike koja može uključivati groznicu, slabost, gubitak apetita, proljev, mučninu, nelagodu u trbuhu, tamnu boju mokraće i žuticu – poručili su.

  Ipak, naglašavaju kako ne mora značiti da će svi oboljeli imati sve navedene simptome.

  Djeca često nemaju uočljive simptome

  Kako kažu iz Zavoda, odrasli češće imaju simptome u odnosu na djecu te su i smrtni ishodi češći u starijim dobnim skupinama.

  – Djeca mlađa od 6 godina obično nemaju uočljive simptome te ih samo oko 10 posto razvije žuticu. Česta je pojava recidiva kod tek oporavljene osobe s još jednom akutnom epizodom, gdje obično nakon toga slijedi oporavak – pojasnili su.

  Najučinkovitije preventivne mjere zaštite protiv virusnog hepatitisa A su poboljšani sanitarni uvjeti, higijenski ispravna hrana i voda i imunizacija.

  Pored toga, širenje virusnog hepatitisa A može se prevenirati osiguravanjem adekvatnih zaliha vode za piće, pravilnim zbrinjavanjem i tretiranjem kanalizacijskih mreža u zajednici te održavanjem osobne higijene kao što je redovito pranje ruku.

  Govoreći o preventivnim mjerama, iz Zavoda za javno zdravstvo FBiH su dodali kako postoji nekoliko inaktiviranih cjepiva protiv virusnog hepatitisa A na međunarodnoj razini.

  (FENA) I. B.

  Koliko je koristan ovaj tekst?

  Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

  Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

  Kako ovaj članak smatrate korisnim...

  Pratite nas na društvenim mrežama

  Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

  Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

  Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

  Rahela
  Rahelahttp://www.tnt.ba
  Rahela Čabro je urednica na radiju i novinarka s decenijom iskustva. Blog je opušta, voli da istražuje i piše razne teme, posebno biznis ideje.
  MOŽDA VAS ZANIMA
  DRUGI UPRAVO ČITAJU