-0.1 C
Sarajevo
Nedjelja, 29 siječnja, 2023

U Federaciji BiH danas se obilježava Svjetski dan tla

Iz Federalnog zavoda za agropedologiju saopćeno je da se danas u Federaciji BiH obilježava Svjetski dan tla (World Soil Day). Iz tog zavoda ističu da se ovaj dan obilježava svakog 5. decembra, od 2013. godine, kada je proglašen na Konferenciji Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO UN) u Rimu.

Cilj je podizanje svijesti o tlu i njegovom održivom gospodarenju za proizvodnju hrane, sirovina i energije, te za održivost ekosistema i adaptaciju na klimatske promjene. Tlo je osnovni i ograničeni resurs, ugrožen degradacijskim procesima i lošim gospodarenjem.

Jačanjem svijesti o životno važnim ulogama tla, moguće je zaustaviti negativne trendove kako bi se osigurala njegova produktivnost u skladu s rastućim potrebama stanovništva.

Iz Zavoda naglašavaju da se svake godine Svjetski dan tla posvećuje drugoj temi kojom se ukazuje na utjecaj tla na naše živote, a ovogodišnji slogan je “Zemljišta – tamo gdje hrana počinje (Soils, where food begins)“.

Gubitak hranjivih tvari u tlu glavni je proces njegove degradacije koji prijeti prehrani i prepoznat je kao jedan od najvažnijih problema na globalnoj razini za sigurnost hrane i održivost diljem svijeta.

  Pomozi.ba - Apel za pomoć Džejlani Baltić

Obilježavanjem ovog dana ukazuje se na važnost održavanja zdravih ekosustava, rješavanjem rastućih izazova u upravljanju tlom, povećanjem svijesti o tlu i poticanjem društava na poboljšanje zdravlja tla, saopćeno je iz Federalnog zavoda za agropedologiju, prenosi Ured Vlade FBiH za odnose s javnošću.

FBIHSVJETSKI DAN TLA(FENA) L. A.

Koliko je koristan ovaj tekst?

Prosjek ocjena / 5. Broj glasova:

Članak još nema ocjena. Neka tvoja bude prva!

Kako ovaj članak smatrate korisnim...

Pratite nas na društvenim mrežama

Žao nam je što vam se članak nije svidio. Trudimo se da budemo bolji!

Pomozite nam da unaprijedimo sadržaje!

Recite nam kako možemo poboljšati sajt?

Supported by TNT Grupacija
MOŽDA VAS ZANIMA
Supported by TNT Grupacija spot_img
DRUGI UPRAVO ČITAJU