U Gradskoj upravi održan sastanak o mogućnosti implementacije projekta modernizacije sistema daljinskog grijanja u gradu Zenica

Gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović održao je radni sastanak sa predstavnicima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), Javnog preduzeća „Grijanje“ d.o.o. Zenica te konsultantske firme IC-CES iz Austrije.

Glavna tema sastanka bio je razgovor o mogućnosti implementacije projekta modernizacije sistema daljinskog grijanja u gradu Zenica.

S tim ciljem su pokrenute aktivnosti na izradi studije izvodljivosti u dijelu zamjene vrelovoda i toplovoda, zamjene podstanica, kao i mogućnosti korištenja obnovljivih izvora energije.

Vrijednost projekta izrade studije izvodljivosti iznosi 350.000,00 eura, a bit će proveden u narednih 28 sedmica.

u gradskoj upravi održan sastanak o mogućnosti implementacije projekta modernizacije sistema daljinskog grijanja u gradu zenica
u gradskoj upravi održan sastanak o mogućnosti implementacije projekta modernizacije sistema daljinskog grijanja u gradu zenica

„Građanima Zenice je poznato da smo riješili izvor grijanja. Izgrađena je najmodernija Toplana. Nažalost, vrelovod u gradu je iz šezdesetih, sedamdesetih godina koji stvara ogromne probleme u distribuciji grijanja. Zbog toga je naš naredni projekat usmjeren na zamjenu vrelovoda. Taj projekat planiramo realizovati u saradnji sa našim JP „Grijanje“ i uz podršku Evropske banke za obnovu i razvoj. Radi se o projektu vrijednosti cca 10 miliona eura, a implementacija bi ukoliko se sve aktivnosti završe planiranom dinamikom trebala početi u maju naredne godine. Cilj je da imamo stabilan izvor energije, kao i stabilnu distribuciju energije“, rekao je gradonačelnik Fuad Kasumović.

Direktor Javnog preduzeća „Grijanje“ d.o.o. Zenica Vahdet Drino je kazao da će rezultati studije izvodljivosti pokazati opravdanost ulaganja EBRD-a.

“Ukoliko studija potvrdi opravdanost ulaganja Evropska banke za obnovu i razvoj će odobriti kreditna sredstva za implementaciju ovog projekta u iznosu od osam miliona eura uz grant sredstva od 2,5 miliona eura na period od 15 godina“, istakao je direktor Drino.

spot_img
MOŽDA VAS ZANIMA
DRUGI UPRAVO ČITAJU